fbpx

„ЖИВАТА ВОДА“ КРАЙ СЕЛО БОСНЕК (ВИДЕО)

„Живата вода“, която тече край пернишкото село Боснек, разпознава добрите и лошите хора.

Чудодеен извор „разпознава“ грешници. Видео в линка:

Изворът, който тече по собствено разписание

Детекторът за грешници

„Живата вода“, която тече край пернишкото село Боснек, разпознава добрите и лошите хора. Легендите разказват, че водата спира, щом грешен човек се доближи. Загадката на чудноватите пулсации не е разгадана и до днес.

Авторът на приказната скулптура е Негри Рангелов Будинов – каменоделец от село Кладница.

Къде се намира?

На 45 километра от София, в южните склонове на Витоша е сгушено село Боснек. Щом стигнете там попитайте местен, за да ви упъти. Ако не намерите никого, в края на селото ще стигнете до маркирана пътека, която води до приказния извор.

Има обособен паркинг в началото на улицата, на широкото площадче след детската площадка. Там можете да оставите автомобилите си и да продължите пеша! Ето и GPS координати на паркинга. Снимки:

Легендата за приказния извор

Още преди векове османският пътеписец Евлия Челеби нарекъл извора „Чешмата на щастието“. На тласъци водата ту се появява, ту изчезва от змейската каменна глава. Тук често идват хора, търсещи изцеление, за да се наплискат. Някои успяват да си налеят от чудната вода, други обаче си тръгват разочаровани.

Видео в линка:

Ако се помолиш обаче, стават и чудеса. Така се случи и с мен. Тъкмо се отчаях, че съм грешен, помолих се и водата потече на мига!

Друго поверие гласи, че на върха, намиращ се над карстовия извор имало езеро, намиращо се в землището на Чуйпетлово. Там живеел воден бик, който ранявал добитъка на селяните. Те се опитвали да спасят животните си като закачали ножове и остри предмети на роговете на своите бикове с цел да се защитят. При поредната битка водният бик бил ранен и се гмурнал в езерото. Водата се окървавила и изчезнала. Поверието гласи, че и до днес когато бикът се обръща в земните недра, спира и пуска притока към извора. Водата от извора се смята за много лековита.

В района има още извори и пещера, в която е поставена икона на Богородица. Вътре е много тъмно, но няма нищо страшно. Изпозлвайте фенерчето на телефона!

Според местните ликът на Божията майка помагал на молещите се.

Природата наоколо

Освен вълшебния извор ще се насладите и на прекрасната природа на югозападната част на Витоша. „Белият дроб на Перник“, така наричат село Боснек.

Пещера „Духлата“

Километър над селото е входът на втората по дължина пещера у нас (18 200 м), дълбока (53 метра) – сред най-сложните пещерни системи в страната. В нея са установени 22 вида пещерни животни, сред които 6 вида прилепи. До момента са открити, проучени и картирани 7 етажа и 6 подземни реки, което превръща Духлата в най-сложната и дълга пещера на Балканите! Входът на пещерата е на пътя от Боснек към Чуйпетлово. Пещерата не е достъпна за туристи!!! Посещава се единствено с опитен водач и специална екипировка за проникване в пещери – каска, осветление, гащеризон, гумени ботуши! За повече информация се обърнете към Българската федерация по спелеология. Още интересни места от България можете да намерите ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language