fbpx

Петра, Йордания – Градът на тайните (видео)

Петра, Йордания – Градът на тайните (видео)

Едно от новите 7 чудеса на света, градът на тайните – Петра, става особено популярен след излъчването на една от сериите на филма „Индиана Джоунс“. Оттогава привлича милиони туристи от цял свят.

Видео материал за всичко важно и любопитно за Петра в 4 минути:

Петра – едно от новите 7 чудеса на света

Градът на тайните – Петра, става особено популярен след излъчването на една от сериите на филма „Индиана Джоунс„. Оттогава привлича милиони туристи от цял свят.

Право в сърцето на розово-червената Петра в долината на Мойсей преминаваме през тесен коридор с високи отвесни скали. Те крият приказната Петра. От гръцки името означава „камък“. Местните наричат Петра „Градът на тайните“ – място буквално издялано в скалите набатейците, създали цивилизация насред кръстопътя на Древния Изток.

Изчезналият народ създал акведукти, които снабдявали града с вода. Именно тя им позволила да изградят впечатляващата империя в сърцето на арабския свят, сравнявана с „градина сред пустошта“. 

През 1812 г. швейцарски изследовател преоткрива Петра за Западния свят. Йохан Буркхарт е първият европеец, посетил тези земи след кръстоносците през 12 в. Дегизиран като арабин, той преминал през скалния каньон и се озовал пред червеникавата фасада на изкусно изсечената в скалите сграда, висока над 30 метра.

Скритата перла на арабската пустиня съчетава в себе си впечатляващата дялана архитектура на няколко култури.

Освен изящна съкровищница, Петра крие огромен амфитеатър, изцяло издълбан в скалите. Той побирал 8 хиляди души и имал уникална акустика. 

Близо до него са царските гробници и улицата с колонадите, а по стръмен път през планината се стига до друг изсечен в огромна скала монумент – манастирът. Той напомня на съкровищницата и е с внушителни размери – широк 45 и висок 50 метра, изграден като набатейски храм, който в по-късен етап бил обитаван от християнските монаси.

Манастирът

Петра е обявена от ЮНЕСКО за обект на световно културно наследство, а през 2007 г. – и за едно от новите седем чудеса на света.

Входни такси:

До това място се стига по стръмна пътека отстрани на „Съкровищницата“

Цена на входния билет при минумум една нощувка в хотел на територията на Йордания:
Един ден: 50 JD / 50 Йордански динара са около 58 евро /
Два дни: 55 JD
Три дни: 60 JD

Цена на входния билет при посещение на Йордания в рамките на един ден:

Входен билет: 90 JD

Цена на карета с коне:
Посетителски център – Съкровищница – 4 KM – 20 JD
Посетителски център – Музей – 8 KM – 40 JD

За снимка от тази гледна точка на този къс скала, често се чака с часове. Съветът ми е да посетите Петра още с отварянето на касите. Така можете да бъдете първи и да се снимате без тълпи от стотици хора!

Петра отвисоко

Една от пътеките ни отеде до великолепни гледки към долината. В жегата да изкачиш върха не е никак лесна работа. Хлъзгави скали, стръмни участъци, но да видиш този лабиринт от скали, заслужава всяка капка пот по тялото ни!

Животните в Петра

Магаретата:

Пъргавите кози:

Камилите:

Атракция: Петра през нощта

Petra by Night – нощното шоу – работи всеки понеделник, сряда и четвъртък всяка седмица. Започва в 20:30 часа от посетителския център на Петра и приключва около 22:30, като отново всички се връщат на главния вход. Преживяването през нощта е наистина вълшебно! Ще видите част от скалния град по неповторим начин! И по специално „Съкровищницата“, осветена с над 1500 свещи и светлинно музикално шоу.

Съвет: Трябва да бъдете изключително внимателни, защото е тъмно и може да се нараните по неравния път. Препоръчвам ви да имате телефон с фенер!

Пламъците на нощна Петра

Билети:

Входната такса за „Petra by Night“ е 17 JD, за деца под 10 години входът е безплатен. Билети се продават на касите на входа на Петра, в хотелите и в туристическите агенции в града.

Съвети

Ако искате да се насладите изцяло на Скалния град, отидете в 6 сутринта, когато отварят касите! Към 8-9 пристигат десетки автобуси с туристи и става страшно. Една снимка не може да си направиш на спокойствие.

Ние отидохме първи, стигнахме около 20 души до Съкровищницата, разгледахме я на спокойствие, след което докато тепърва идват останалите туристи, ние вече бяхме на следващата забележителност и така до края!

Пригответе си дребни Йордански динари за бакшиши. Неприятно е, че те дърпат понякога, но за някои неща без дребни няма да успеете. Започват караници и ще си развалите настроението! За да стигнете до някои места наистна трябва да ви упътят местните, а в замяна искат пари. За една от най-правените снимки на „Съкровищницата“ отвисоко се плаща малка такса, иначе шансът да се снимате е минимален.

Цветни скални феномени по пътя

Работно време

От 06:00 до 18:00 през лятото

От 06:00 до 16:00 през зимата

Чакаме Индиана Джоунс да се появи от дупката… Уви, казаха, че не бил идвал от 1989 по тези земи…

Ако имате допълнителни въпроси, можете да ми пишете във формата за обратна връзка! Ще се радвам да отговоря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: