fbpx

Национален парк „Торес дел Пайне“ в Чили (ВИДЕО)

Там, където бурните ветрове се срещат с пуми и кондори

Вижте видео с невероятните планински гледки на непознатата Патагония за 4 минути

В Националния парк на Чили „Торес дел Пайне“ гигантските кондори и пумите, преследват стадата на приличащите на лами – гуанако, а невероятните планински гледки остават в спомените ни завинаги. Там бушуват едни от най-силните ветрове на планетата. Планини, глетчери, фиорди и езера, които са описани от Чарлс Дарвин и Жул Верн, като магията на края на света!

На местния индиански език мапуче „Торес дел Пайне“ означава „сините кули“.

Torres del Paine, Chile

Именно трите иглоподобни гранитни върхове са символ на парка. Легендите разказват, че който ги види, ще бъде закрилян завинаги от местните индиански духове.

Преди да се стигне до тях обаче, се минава през куп препятствия. Първото е огромни стада с овце. 

Лавина от стотици чилийски овце на пътя за Националния парк „Торес дел Пайне! Хвърчат като снаряди!

Спиращите дъха гледки привличат милиони туристи всяка година. Те са жадни да видят чилийската Патагония – едно от последните почти неотъпкани места на планетата.

В парка се намират ледници, планински масиви, езера, степи и гъсти гори с кипарисови, букови, екстоксикови дървета, много цветя, сред които и орхидеи. От представителите на животинския свят обитаващи парка, се срещат пумата, котката на Жофроа, гуанакото, Дарвиновото нанду, Южноамериканският кондор и десетки видове птици. 

Трите гранитни кули в сърцето на парка са целта на всеки турист. Те са оформени под въздействието на ледниците, като най-високата от тях е около 2500 метра.

За да ги зърнеш трябва да се справиш и с вятъра, който често достига над 100 метра в секунда.

Туристка се подпира на сопа. Поривите на вятъря са толкова силни, че буквално могат да те повалят на земята за секунда.

Сред впечатляващите гледки в парка е и величественият кондор.

Снимка: ЕкоКамп Патагония

Размахът на крилете му достига близо 4 метра. Той е един от над 100-те различни вида местни птици, от подобното на щраус нанду до диви фламинго и черногуши гъски. Разбира се, за да ги видите трябва и късмет, защото паркът е огромен, а те не се разхождат по туристическите пътеки. Кондорите обаче ще видите със сигурност!

Любопитно гуанако на метри от шосето

В парка могат да бъдат забелязани и дивите стада гуанако. Популацията на светлокафявото до черно канелено гуанако, братовчед на ламата, намалява през последните десетилетия.

Стадо „срамежливо“ гуанако пред обектива ми

Една от най-големите туристически атракции е пумата. Индианците вярват, че опашките на големите котки предизвикват вълните и бурите в езерата.

Снимка: Дани Фри

През 1978 година „Торес дел Пайне“ е обявен от ЮНЕСКО за биосферен резерват, а през 2013 за осмото чудо на света! Освен това е избран за петото най-красиво място в света от National Geographic.

Националният парк „Torres del Paine“ несъмнено е туристическа атракция от световна класа! Не случайно е описано като едно от най-красивите кътчета на Земята!

Малко история

Според проучванията в областта е имало хора още преди 6500 години. Първият авантюрист, преминал през тези земи, е Бакеано Сантяго Замора (1870-1890), който става експерт по региона. След него земите изследва Игнасио Серано Монтанер (1846-1888). Години по-късно чилийското правителство изпраща в района Томас Роджърс (1879-1890) да обходи региона.

Първата туристическа експедиция до „Торес дел Пайне“ е организирана през 1879 година от лейди Флорънс Дикси, която заедно с група приятели, са първите туристи, дошли от Европа, които съзерцават планинската верига. Гюнтер Плюшов е първият човек, прелетял над масива Пейн.

Ландшафтът на Националния парк се дължи на земните движения, настъпили преди 12 милиона години, като са родили неговите невероятни върхове като El Monte Paine Grande (3.050) Los Cuernos del Paine (2.600, 2.400, 2.200) Torres del Paine (2250, 2460 и 2500) Fortaleza (2800) и Escudo (2700).

В парка има безброй езера, лагуни и реки, които дължат своето формиране на топенето на ледниците.

Къде се намира?

Торес дел Пайне е разположен в южната част на Чили, в Патагония, в региона Магалянес и Чилийска Антарктика. Националният парк се намира на 154 километра северозападно от Пуерто Наталес и на 399 километра от Пунта Аренас.

227 298 хектара красота! Основан под името Национален туристически парк „Lago Grey“ на 13 май 1959 година. По-късно е прекръстен на Национален парк Торес дел Пайне. За запазването на биологичното разнообразие се грижат пазачи, които живеят в огромния защитен терен.

Кога да посетим парка?

Климатът в Патагония е важен фактор, който не трябва да пренебрегваме! Максималната температура достига 20 градуса през лятото и пада под 0 през зимата. Поради студения вятър температурите обикновено са между 6 до 7 градуса. Температурата на водата е от 4 до 5 °C.

Въпреки че можем да посетим парка през цялата година, туристическите гайдове препоръчват да го направим между октомври и април, когато можем да се насладим на деня с повече слънце и светлина (16 часа), както и по-малко дъжд. В ниския сезон много от услугите в парка са затворени. По-малкото туристи могат да бъдат плюс за тези, които търсят спокойствие и липса на тълпи!

Какво да облечем?

Бурен и пронизващ вятър! На моменти трябва да се наведеш, да се хванеш за някого или за дърво, за да не те отвее!

В „Torres del Paine“ е възможно да преживеем и четирите сезона в един ден! Поради тази причина е много важно да носим подходящо облекло за всеки повод и да бъдем защитени срещу изключително силните пориви на вятъра, дъжда и дори снега.

Ветробран; обувки, подходящи за планина; полар; шапка; слънчеви очила; шал; раница с вода и други полезни принадлежности; ръкавици; щеки за изкачването; защитен фактор за слънце; резервни тенески; водоустойчиво яке и панталон; чорапи – всичко, което е необходимо за сериозен преход високо в планината!

Такси за достъп до парка за 2020 – 2021 година

Работно време: 08:30-20:30 часа

Най-посещавано време: 1 октомври – 30 април. На касите можете да платите с чилийско песо, долари и евро! Приема се само кеш!

Цени за чужденци в чилийско песо – $ 21 000 възрастни / $ 6000 деца

Нисък сезон: 1 май – 30 септември. На касите през този сезон се приема само и единствено чилийско песо! Приема се само кеш!

Цени за чужденци в чилийско песо – $ 11,000 възрастни / $1,000 деца

Освен билетите се попълва и специален формуляр! Носете си международните паспорти!

Входове с каси: Laguna Amarga, Sarmiento и Serrano

Туристите нямат право да се отклоняват от пътеките в националния парк. За достъп до някои части е необходим сертифициран водач. Това трябва да бъде направено преди влизане в парка!

Още поелзна информация от Tripadvisor.

За награда!

След такава тежка разходка, която премина през дъжд, вятър, слънце и сняг, няма как да не опитаме от Патагонската бира „Аустрал“ с логото на кулите. Намерихме я в заслон някъде по средата на пътя за кулите. Там предлагат топла храна, камината бумти, може да се стоплиш, отпочинеш и кажеш едно „Наздраве“!

Скоро ще ви разкажа и за Чилийския град Пунта Аренас, откъдето пътувахме, за да посетим Торес дел Пайне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language