fbpx

Корал бийч край Червено море – Ейлат, Израел

Ейлат, най-южният град на Израел, притежава истинско съкровище! Известен е като най-северния плитководен коралов риф в света и единственият в Израел. С повече от 100 вида каменисти корали и 650 вида риби, този коралов риф е отлично място за гмуркане и докосване до природата.

Природен резерват Корал Бийч Ейлат

Резерватът се простира на 1200 метра край бреговете на Ейлат, Израел. Корал Бийч Ейлат е един от най-красивите и известните в света плажове заради удивителния коралов риф. Местообитание на стотици видове морски видове.

ВИДЕО от подводния свят, което заснех в Ейлат:

Гмуркането с шнорхел е една от най-популярните дейности в Ейлат и на други места в Червено море ( Египет ). Единственото, от което се нуждаете, за да се насладите на пъстрия подводен пулсиращ свят, е маска, шнорхел и плавници.

Усмихната риба папагал позира пред камерата ми

Бреговата линия на Ейлат предлага много плитки места, идеални за гмуркане с шнорхел, а на Корал бийч ще ви изненада с богатия живот под водата.

Приключения под водата в Червено море

Шареният свят на коралите и разноцветните видове риби привличат туристи от цял свят! Най-лесният начин да се докоснете до уникалния подводен свят е като стигнете до Ейлат в Израел или Акаба в Йордания. От Ейлат пък съвсем близко е границата с Египет. Буквално на 3 часа от България, с нискотарфините авиокомпании Wizz air и Ryanair, можете да си направите чудесен плаж, да плувате, да се гмуркате и видите красотите на природата.

Не е нужно да сте професионални водолази. С маска за гмуркане и шнорхел ( можете да си купите или наемете на плажа) ще надникнете в богатия подводен свят на Червено море.

Коралов риф в Червено море, Ейлат, Израел

Coral beach Eilat / Корал бийч Ейлат

Природният резерват и една от първите природозащитни зони в Израел, е създаден през 1964 година. Кораловият плаж в Ейлат е защитена зона. Достъпът до плажа става с входна такса и спазването на определени правила, които гарантират защитата на кораловия риф.

Гмуркането става на определени за целта места. По определени, маркирани с шамандури, маршрути. До самия риф се стига по дървен мост.

Мост, който стига до коралофия риф

Мястото е популярно за гмуркане и изследвания на морския живот. Цветни градини под морето от корали, риби и огромно разнообразие на уникални същества. Мостовете предоставят лесен достъп до кораловия риф и пъстрите риби за всички, които нямат възможност да се гмурнат. Разбира се усещането не е същото като това да си навътре в морето, но за едно чудесно прекарване на деня си заслужава!

Два моста предлагат безопасен достъп за гмуркачите с шнорхел до източната страна на рифа, който гледа към морето, без да се уврежда рифът и неговите обитатели. От моста е възможно да се обиколи дължината на целия риф на дълбочина между 6 до 12 метра. Двата кея са разположени на около 100 метра един от друг. Така че дори и да се изморите от плуването винаги единият ще е близо до вас, за да си почините. С тяхна помощ можете да разгледате голяма част от рифа.

В най-южната точка на природния резерват се намира Coral World Underwater Observatory, първата по рода си в света и най-големият обществен аквариум в Близкия изток.

Coral World Underwater Observatory

Професионално гмуркане

Водолазите могат да се гмурнат по склона на рифа, за да видят чудесата на Червено море в по-голяма дълбочина.

Изненадан водолаз поглежда към камерата ми

Само мога да си представя какво се крие на по-големите дълбочини, където животът става още по-разнообразен от плитките води.

По крайбрежната ивица има огромен брой училища за водолази, където в рамките на няколко дни може да минете основен курс. А по-напредналите да усвоят нови знания и практики. Ще ви издадат сертификат. Ако искате пък да наемете екипировка, трябва да докажете знания, като покажете международен сертификат за преминат курс. Предлагат се и разходки с водач.

Снимките, които виждате, заснех докато се гмурках с обикновен шнорхел. Разбира се с него няма как да стигна до местата, на които успяват водолазите. Все още не съм се престрашил да опитам това подводно изживяване. Но знае ли човек 🙂

Мацката на снимката умираше от страх и постоянно се показваше на повърхността

Корал Бийч Ейлат се намира на една ръка разстояние от град Акаба, Йордания, а египетската граница е само на няколко километра на югозапад. Саудитска Арабия граничи с Йордания от десния фланг на залива Акаба и се вижда от Ейлат.

Платформата, от която се гмуркахме с шнорхел, за да разгледаме кораловия риф. Отсреща е Йордания.

През лятото температурите са изпепеляващи, така че е добре да посетите Ейлат през пролетта или октомври/ ноември. Ние бяхме през месец ноември и времето беше чудесно. Нощите бяха хладни, но през деня температурите идеални! Водата беше около 25 градуса.

Невероятни морски пейзажи

Червено море с право претендира за някои от най-добрите коралови рифове в света! Неговите лабиринти, заливи, дълбоки каньони и изобилието от цветни риби, които живеят сред красивите корали, правят морето едно от най-известните и впечатляващите за гмуркане.

Опазване на кораловите рифове

Не случайно ще видите опънати въжета с шамандури по цялото протежение на плажа. Тяхната идея е да предпазят рифа, тоест не можете да ги преминавате докато плувате и се гмуркате. Докосването им е забранено.

Въже ограничава кораловия риф от прекалена близост в гмуркачите

Кораловите рифове по света са застрашени, а все по-голямото повишаване на температурата на морето, причинява изчезването му, а това води и до загубата на хиляди морски обитатели. За щастие учени твърдят, че съсътоянието на кораловия риф в Ейлат се е подобрило. Това разбира се не трябва да ни успокоява, защото климатичните промени оставят трайна следа върху планетата ни.

Работно време

*Входът в парка затваря един час преди посоченото време на затваряне!
през лятото:
Неделя–четвъртък и събота: 18:00 – 09:00

Петък и празнични вечери: 17:00 – 09:00
през зимата:
Неделя–четвъртък и събота: 17:00 – 09:00

Петък и празнични вечери: 16:00 – 09:00

Входни такси за Корал бийч Ейлат

Възрастен: 35,00 шекела ( 20 лева )
Дете: 21.00 шекела ( 12 лева )
Възрастен в група: 30.00 шекела ( 17 лева )
Дете в група: 18.00 шекела ( 10 лева )
Студентски: 30.00 шекела ( 17 лева )

Да платите за това изживяване си заслужава, защото рифът срещу този плаж изглежда много по-добре от всеки друг риф по крайбрежието на Ейлат.

Къде се намира кораловият риф?

Корал бийч се намира на 7 километра южно от центъра на Ейлат по магистрала 90. Можете да стигнете с кола под наем. Пред плажа има паркинг. Другият вариант е да хванете градския автобус. Линия 15 и 30 стига до Корал бийч. Цената на билета е 5 шекела. С такси ще ви излезе в пъти по-скъпо.

И не забравяйте! Вземете подводна камера, за да направите е красиви снимки и клипове на тези подводни красоти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language