fbpx

ВОДНА ПЕЩЕРА „ГОЛУБОВИЦА“. ПРИКЛЮЧЕНИЕ С ЛОДКА ПОД ЗЕМЯТА

Уникално преживяване! Пълен мрак. Подземна река. Разходка с лодка в тесни пространства. Ледена вода до кръста… Това е приключението, което можете да изпитате, ако посетите пещерата Голубовица в сърцето на Родопите! Името на пещерата идва от скалния гълъб, който я обитава. Голубовица е система от четири пещери, свързани по между си. Водната Голубовица 2 представлява най-голям интерес за посетителите. 

Къде се намира пещера Голубовица

Пещерата се намира близо до село Смилян и село Кошница. На пътя, след 1-2 километра след село Кошница, ще видите дървена беседка, обозначена с надпис „Туристически маршрут Гарга Дере“. Можете да паркирате наоколо. За да сте сигурни, че можете да посетите пещерата е добре предварително да се уговорите с водачите, тъй като почти през цялата година подводната река изцяло запълва пещерата и е непроходима. Най-добре е да запазите час за влизане ден по-рано, за да сте сигурни, че ще може да влезете. Телефоните ще намерите в края на статията! Имайте предвид, че през почивните дни има много хора!

Пещера Голубовица

Най-доброто време за посещение

Най-добър е периодът от края на юни до края на ноември. Маршрутът до Голубовица е сравнително лесен. Ходи се пеша около 10-15 минути по брега на Гарга дере. Пресича се по въжен мост (люлеещ) и се стига до главния вход на водната пещера.

Екипировката

Ботуши тип полугащиризон, които ще ви пазят да не се намокрите

На входа на пещерата ще ви посрещнат водачите. Ще бъдете екипировани с ботуши тип полугащиризон, спасителна жилетка, яке ветровка, осветление (челник) и ще бъдете инструктирани за подземното пътешествие с лодка от спелеолози от „Мурсалица“. Дори навън да е лято или късна есен, е добре да си носите връхна дреха, защото в пещерата е по-студено. Препоръчително е да имате дълъг ръкав и дълги панталони, за да запазите телесната си температура. Може да си носите дебели чорапи и торбички за всеки случай, тъй като някои от ботушите може да пропускат вода.

Навътре в тесните коридори на пещерата

На моменти буквално мошеж да докоснеш тавана на пещерата с носа си…

През цялото време ще сте с пещерен водач. Ще преминете през полусифони с малки надуваеми лодки – усещането е невероятно! Буквално докосваш с носа си тавана на пещерата! Определено хората, които страдат от силна клаустрофобия, не е препоръчително да влизат в пещерата. Щом привикнете към тъмнинана ще вървите по пясъчна пътека, която ще ви отведе до малко езеро, където се намират надуваемите лодки.

Надуваемите лодки в пещара Голубовица

Във всяка от тях влиза по един човек заедно с водача. Когато потеглите ще осъзнаете колко е тясно наоколо. На моменти е толкова стеснено, че се чудиш как въобще е възможно да се премине и то с надуваема лодка…

В ръцете на пещерняците обаче, човек се чувства сигурен. Те ти въдхват доверие и успокояват превъзбудените, че всичко ще бъде наред и знаят как да те прекарат по най-безопасния начин до вътрешността на пещерата.

Ще преминете и през тесни участъци, през част от които водата е дълбока, но няма страшно! Стига почти до кръста и се преминава лесно. След това подводната река е много плитка и стига до кокалчето на краката. Маршрутът е изключително интересен. През цялото време водачите спират и обясняват през какво се минава, какво следва и на какво да обърнем внимание.

Постоянно течащата подземна река е оформила пещерата с невероятни форми от всички страни.

Изненадата в края на пещерата

Няма да продължа да разказвам, защото ще разваля следващите изненади в тази наистина уникална пещерна система! Препоръчвам горещо това подземно приключение! Адреналинът си заслужава! И ще помните дълго преживяването в подземното царство на Родопа планина!

Контакти на водачите и цена на посещението

Контактите на водачите са 0878 450800 – Алекси и 0889 293070 – Сашо. От тях можете да научите всички подробности! Важно е да знаете, че посещенията са с поне ден предварителна заявка. Изискването е групата да се състои минимум от 4 души. Цената е 20 лева на човек, като включва екипировка, лодки, въжета, застраховка!

Как да стигнем

Ако пътувате в посока от Смолян към Арда, подминете село Кошница. На около 300 метра преди паркинга за пещера Ухловица, отново вдясно ще видите малка беседка и табела с туристическа маркировка, която води до входа на пещерата Голубовица.

Алпийски тролей

На 150 метра от пещера „Голубовица 2” можете да се спуснете по Алпийския тролей. Той представлява въжена алпийска линия с дължина 140 метра, която свързва двата ската на Гарга дере. Той връща посетителите съвсем близко до началото на маршрута. Така ще си спестите ходенето обратно 🙂 По време на полета се намирате на височина от 5 метра над водния басейн. Усещането е неповторимо и не е за изпускане! Цената на тролея е 5 лева и отново е добре да направите предварителна заявка по телефона! Освен алпийския тролей има изграден и Via Ferrata – метален път в скалата, изграден от железни стъпала, осигурително и парапетно въже. Екстремният вертикален преход е с дължина 140 метра и е възможен единствено със специалното оборудване, предоставено от клуб „Мурцалица“. 

Ако статията и информацията в нея Ви е харесала, ще се радвам да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора, които да опитат това предизвикателство! Благодаря Ви!

За още една уникална пещера, само че на остров Кефалония, разказвам ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language