fbpx

Трастена малиново винено приключение (Ревю)

Трастена вино от 100% био малини
Трастена вино от 100% био малини

Историята на Трастена малиново вино

За Трастена най-важни са малините! Започват да ги отглеждат през 2003 година, като притежават 95 дка насаждения в Стара планина. През 2007 година стават първите, които измислят комбинацията от малина и мерло. Трастена малиново вино е първото плодово вино у нас и първото българско вино със сертификат за веган продукт.

Трастена вино от 100% био малини

Малиновото вино на Трастена – без изкуствени овкусители, аромати, сокове, пюрета и Е-та

Ако щете – вярвайте, но тази година за първи път опитах от малиновото вино на Трастена. Въпреки че често съм попадал на техните вина в магазина, на купони или вечери у приятели, досега не съм отпивал от него. Трастена ми изпратиха симпатичния сет в луксозна кутия „Трите грации“, който съдържа: 100% вино от био малини, „Малина и Мерло“ и „Малина Шардоне Мискет“, за да се поправя и разбера какъв е вкусът на вината им.

Кутия Трите грации
Луксозна подаръчна кутия ТРИТЕ ГРАЦИИ на Трастена

Дегустация на малиновото вино на Трастена

Грабнах кутията, две стъклени чаши, тирбушон и реших да пия вино в парка. Разбира се имах и компания. Първо се спряхме на класиката – 100% вино от био малини. Още с отварянето на бутилката изскочи наситеният аромат на малините. А при наливането на рубинената течност ароматът се засили още повече. Първата глътка е най-сладка. Не знам колко шепи малини са нужни за нея, но предполагам доста. Плодовият вкус е мек и наситен, а послевкусът – траен, като скъп парфюм. Елегантно, леко и пивко.

Следващата бутилка, която отворихме, беше „Малина Шардоне Мискет“. Директно се телепортирахме в полята от малини и лозята с Шардоне – най-популярният бял винен сорт в света и нотката мискет – старият местен български винен сорт грозде. Толкова мек вкус. Никаква натрапчивост или нахално преимущество. Направо пълна хармония между малините и сортовете грозде. Изискано, фино и романтично.

За десерт решихме да опитаме „Малина и Мерло“. Мерлото – един от най-предпочитаните и ценените сортове грозде с наситен червен цвят прави компания на нежните малини. Елегантен вкус. Балансирана киселинност и кадифен цвят. Съчетанието им е облечено в интимност.

Малинови вина Трастена

Трите грации на Трастена

В артистичната кутия, изработена специално за Трастена от Affectmedia, удобно са се настанили 3 бутилки по 375 мл. Експлозията от вкус и аромат „100% вино от био малини“, полусухото и добре балансирано „Малина и Мерло“, както и смелото розе „Малина Шардоне Мискет“, което хипстърите наричат „дизайнерско вино“

Трите грации на Трастена

За любителите на експериментите Трастена са се погрижили да има хитри идеи за коктейли, а техните рецепти откриваме на самата кутия. Какви са те, нека остане изненада! Тя е с две лица и определено не е скучна, а с удобната дръжка, можете да я носите навсякъде, като мен в парка 🙂

Малиновото вино Трастена специално за вегани и вегетарианци

„Трастена“ са удостоени с веган сертификат V-Label от Европейския вегетариански съюз (EVU). „Трастена“ е единственият винен производител в България с подобен сертификат.

Малиново вино розе Трастена
Трастена Малиново Розе – 50% вино от био малини, 40% Шардоне, 10% Мискет.

Вкусовете на Трастена:

Трастена Малиново Розе

50% вино от био малини, 40% Шардоне, 10% Мискет.

Нетрадиционното розе е най-новото попълнение в семейството на Трастена

Може да се комбинира със суши, азиатска кухня, пикантни сосове, силни подправки, люти ястия, езкотичини салати, макарони, ядки и бял шоколад.

Сервира се силно охладено.

Трастена малиново вино
Трастена Малиново Розе

Трастена Малина и Мерло

Комбинацията между 50% вино от био малини и 50% хубаво българско мерло.

Може да се комбинира с меки сирена, паста, червени меса, дивеч, фоа гра, шоколад и ядки.

Може да се консумира и леко охладено поради плодовия му характер.

Трастена Малина и Мерло
Трастена Малина и Мерло

Трастена вино от 100% био малини

Виното е създадено само от био малини, ферментирали по специална технология и не съдържа изкуствени аромати, Е-та, сокове или сиропи.

Може да се комбинира с твърди сирена, десерти на маслена основа, чийзкейк и тъмен шоколад. 

Виното се консумира силно охладено.

Трастена вино от 100% био малини
Трастена вино от 100% био малини

Трастена малиново вино ме върнаха към спомените за алените ароматни малини от детството ми

Като малък прекарвах лятото при баба и дядо. Спомням си много добре времето, когато ставах в ранни зори, за да се кача на автобуса, който ни отвеждаше до малиновите насаждения. „Чавдарът“ събираше малки и големи, които отиваха на бригадата за малини или просто „на малинака“. Беше задължително да сме облечени така, че дрехите да покриват краката и ръцете добре, да сме с удобни обувки и шапка на главата. Въпреки, че беше лято, утрините бяха студени, росата мокреше дрехите, а бодлите на малините деряха кожата. Бригадирите подвикваха „ще берете само кармъзъ“ или иначе казано червено. Имаше хитреци, които беряха зелени малини, които поставяха на дъното на малките касетки (щайги), а отгоре слагаха добре узрелите малини.

бутилка розе
Слънцето наднича през бутилката на смелото Трастена Малиново Розе

Така при тегленето на кантара тежаха повече. Разбира се бригадирите проверяваха и често не им плащаха. Газихме в кал, борихме се с оси, бяхме с изподрани ръце. Но пък беше много весело! Береше се само рано сутринта до около 10-11 часа. След това слънцето „напичаше“ и фините зрънца на малините се разпадаха при допир. Изкарвахме си пари за всеки набран килограм малини, а с тях си купувахме играчки, сладолед, вафли и всички тези неща, които едно дете искаше. Разказвам всичко това, защото от малък обожавам малини и знам от личен опит колко е трудно отглеждането им и прибирането на реколтата. А сега ще отпия от малиново вино в хола ми и ще се насладя на вкуса, създаден от Трастена!

Вино от малини

Консумирайте с марка и удоволствие. Наздраве!

Моля, изхвърлете опаковката и бутилките в контейнерите за разделно събиране на боклука.

Трастена

Други мои ревюта можете да прочетете ТУК

*всички фотографии в ревюто са авторски

*публикацията отразява само и единствено моето лично мнение за продуктите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language