fbpx

Акве Калиде край Бургас – вълшебните горещи минерални извори, закриляни от Нимфите

Великолепната архитектура на реставрираната баня Капладжа хамам, изградена по заповед на султан Сюлейман Великолепни

Акве Калиде – съкровищница на древни тайни

На 15 км. от Бургас, в квартал Ветрен, се намира Акве Калиде. Още в дълбока древност хората използвали уникалното съчетание на топлите води с лечебната кал на близкото Атанасовско езеро. Траките превърнали лечебния извор в най-почитаното светилище на Трите нимфи, което векове наред привличало много поклонници. Доказателство за това са откритите над 4000 монети в каптажа на извора. Те били хвърляни като дар от хората, дошли от всички големи антични центрове на Тракия и Гърция, Понтийското крайбрежие и Егейските острови, Древна Македония и Италия, за да се лекуват в чудодейните топли извори.

Акве Калиде – любимото място на султан Сюлейман Великолепни, Филип Македонски, Юстиниан I, Константин IV, хан Тервел и други велики владетели.

Тракийското светилище на трите нимфи

Трите нимфи. Снимка: Туристически комплекс „Акве Калиде“

В древногръцката митология красивите и съблазнителни Нимфи (от гръцки: девици, булки) били покровителки на изворите и природата. Гласовете им били във всеки шепот на вятъра и бълбукането на потоците. Наиадите (изворните нимфи) живеели в потоци, извори, езера и реки. В тяхна чест хората строели светилища с фонтани, където им оставяли хляб, мляко, сирене и други жертвоприношения. Смятало се, че пазените от тях потоци имали целебни сили, а често дарявали вечна младост и безсмъртие.

 Hylas and the Nymphs by John William Waterhouse

Преданието за покровителките на изворите на Акве Калиде

Легендата разказва, че три нимфи били пазителки на целебните минерални извори край Древния град Акве Калиде ( в превод – при горещите води ). Чудно красивите девици се обрекли да служат на боговете и да пазят извора. Не спазили обаче обета си за непорочност и дали сърцата си на простосмъртните. Съгрешилите девойки опетнили чистотата на водоема. Разгневените богове се ядосали и превърнали нимфите в каменни статуи. Красавиците били обречени вечно да пазят лековитото място, но никога да не му се насладят физически.

Water Nymphs (1910) by Henrietta Rae

Хилядолетната история на горещите минерални извори

Реконструираната баня в Акве Калиде

Първите бани при светилището на Трите нимфи край Бургас, са изградени, когато Рим завладява тракийските земи в средата на І век. Обществените бани (терми) заемали съществена част във философската максима на римските граждани за здрав дух в здраво тяло.

Банята отвътре

Освен за хигиенни и лечебни цели, термите се ползвали и за провеждане на спортни игри. Император Юстиниан I укрепва Акве Калиде с мощни крепостни стени, за да предпази и да защити населението и посетителите на термите.

Възстановените от археолози стени на баните и новостроящият се СПА център

Лечебните извори на Акве Калиде играят и важна роля при създаването на Българската държава. През пролетта на 680 година византийският император Константин IV организира мащабен поход срещу укрепените в Онгъла българи на кан Аспарух. Преди решителното сражение императорът предоставил командването на своите пълководци, а самият той се оттеглил, за да се лекува от подагра. Още от древността минералните води на Акве Калиде се използвали за премахването на това заболяване.

Снимка: Туристически комплекс „Акве Калиде“

Според някои историци именно това оттегляне на владетеля позволило на кан Аспарух да победи ромеите и заедно със своя народ да се засели трайно на юг от р. Дунав. След създаването на Българската държава градът на топлите извори вече носил името Терма или Термополис. Следват спокойни, но и бурни години за Акве Калиде. Мястото е опожарявано и отново изграждано.

Вътрешният басейн

Аква Калиде – СПА центърът, в който султан Сюлейман Великолепни намира изцеление

Портрет на Сюлейман I, Тициан 1530 г.

За лечебната сила на топлите води на Акве Калиде научава и един от най-могъщите турски султани – Сюлейман I Великолепни. По съвет на своите лекари той намира пълно изцеление в лечебните води на легендарните минерални извори. Лековитите води подействали благоприятно на подаграта му. В знак на благодарност той построил нова баня, а с ферман учредил ежегоден пазар, което довело до голям икономически напредък в региона.

Банята на Сюлейман е изградена през ХVІ в. върху централния корпус на античната и средновековна баня на Акве Калиде. В центъра се намира мраморен басейн, в който се е събирала горещата минерална вода, ползвана за лечебни процедури. Хората се къпели в курните – коритата покрай стените на банята.

Днес банята е изцяло обновена. Възстановена е мраморната облицовка на стените и басейна, изрисувана е в пищен османски стил.

Впечатляващата постройка е изцяло реставрирана, като при реконструкцията е следвана стриктно автентичната визия. От купола в банята влиза ествествена светлина.

В момента хамамът е превърнат в музей, в който посетителите могат да видят 3D прожекция, която разказва историята на Акве калиде от древността до XVІ век. Филмът се прожектира на купола на бянята. В края на презентацията, която разказва вълнуващо цялата история на лечебните извори, в басейна потича вода. Снимането по време на филма е забранено!

За съжаление вече басейнът не се пълни с минерална вода и не се използва за спа процедури, както преди. Лечебната вода може да се ползва в близкия санаториум и частния хотел със СПА център. Скоро се очаква да бъде изградена нова сграда до самата баня, където ще има басейн с топла минерална вода. Като цяло е доста тъжно, че страната ни, която е толкова богата на минрелани извори, да не се възползва от тези безценни богатства.

Чешмите с лековитата минерална вода

Част от Акве Калиде са и чешмичките с гореща минерална вода. Хора от кв. Ветрен, Бургас и цялата страна идват тук, за да си налеят от лековития извор с чудодейна вода. Ако не си носите празни бутилки в съседния магазин продават 10-литрови за 1,50 лева. Аз си купих и си налях също.

От уредника на музея научих, че е полезно водата да се пие в продължение на месец. После 1 месец почивка и отново месец пиене на минералната вода, но не повече от 200 мл. на ден. Всичко това само веднъж в годината, защото не бивало да се прекалява с минералните вещества в нея (високо съдържание на флуор, арсен, кадмий, олово, живак, никел, хром, бор, цинк, селен, антимон, амоний и манган). Препопъчително е водата да се пие по лекарско предписание и в точни дозировки, гласи табелата долу!

Близо до Акве Калиде се намира и паркът “Минерални бани”. Можете да се разходите!  

Работно време

Влизането в обекта става на всеки кръгъл час!

Как да стигнем

Акве Калиде се намира на около 15 километра от Бургас в квартал Ветрен ( по пътя за Айтос ). На излизане от Бургас, посока София, се движете по АМ „Тракия“. След като подминете магазин Джъмбо се отбийте надясно в посока Айтос и квартал Ветрен. Щом влезете във Ветрен карайте по улица „Българка“, а на светофара на улица „Александър Стамболийски“, завийте нядясно. Продължете направо, докато не стигнете кръговото движение. Там ще видите отново табела и паркинг. До минералните изоври можете да си хванете и автобус номер 3 от Бургас. Спирката е близо до Акве Калиде.

GPS координати: 42°36’42.2″N 27°23’37.0″E

Цени за посещение на музейна експозиция:

Билет за посещение на музейна експозиция с включена 3D прожекция – от 1 юни до 30 септември:

 • Стандартен – 6 лева на човек;
 • За учащи и пенсионери – 3 лева на човек;
 • За деца от 3 до 7 ненавършени години- 1,50 лева на човек;
 • За деца до 3 години и хора с увреждания – безплатно;
 • За групи над 20 човека – 4 лева на човек;
 • За групи от учащи или пенсионери над 20 човека – 2 лева на човек.

Билет за посещение на музейна експозиция с включена 3D прожекция – от 1 октомври до 31 май:

 • Стандартен – 4 лева на човек;
 • За учащи и пенсионери – 2 лева на човек;
 • За деца от 3 до 7 ненавършени години- 1,00 лева на човек;
 • За деца до 3 години и хора с увреждания – безплатно;
 • За групи над 20 човека – 3 лева на човек;
 • За групи от учащи или пенсионери над 20 човека – 2 лева на човек.

Уеб сайт: www.aquae-calidae.com/
E-mail: akvekalide@gotoburgas.com
Тел.: +359 882 004 126

19.09.2021

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d