fbpx

Мдина – „тихият град“ на Малта

Мистериозен град с арабски стени от „златен“ камък. Масивни бастиони, зад които се крият тесни, криволичещи и сенчести улички в приказен лабиринт. Ако искате да избягате от шума на столицата Валета и да се изгубите сред приказни дворци, то посетете тихата и спокойна Мдина! Тук определено ще усетите магията на Малта и ще се насладите на уникални гледки към острова.

Над крепостните стени гордо се извисява архитектурният шедьовър – катедралата Свети Павел

Старата столица Мдина, известна още като „Тихия град“ на Малта, е разположена на върха на хълм, от който се вижда прекрасна гледка към съседните градове и морето.

Градът сам по себе си е музей, осеян със средновековни фенери, богато украсени сгради и типичните дръжки по вратите, украсени с най-причудливи орнаменти.

Разкош сред тишината

Единствено на живущите е позволено да паркират автомобилите си по тесните улици. А докато се разхождате ще се убедите, че колите се броят на пръсти, а градът наистина е изключително тих! Навсякъде ще видите табели със знак да се пази тишина! Разходката в Мдина е просто удоволствие и ще задоволи дори най-капризните туристи. В градчето живеят около 250-300 души.

Е, не е съвсем тихо. Всички вътрешни улици са павирани с големи камъни и често ще чувате звука на конските карети, които водят туристи за обиколка на града. Ако решите да разгледате града с карета, то се уверете, че сте договорили цената още в началото!

Мдина за първи път е била населена и укрепена около 700 г. пр. н. е. от финикийците и по това време се е наричала Малет. По времето на Римската империя римският управител построява своя дворец в Мдина. Според легендата Свети Павел е пребивавал в града след историческото си корабокрушение на острова. 

Очарователно градче е пълно с културни и религиозни съкровища. Средновековото му име е „Citta’ Notabile“ – благородният град. Укрепената Мдина е смесица от средновековна и барокова архитектура, вплетена по тесните улички. Мдина се намира на най-високата точка на острова, далеч от морето.

Гледка от високите стени на Мдина

Местоположението на Мдина е от стратегическо значение, градът е разположен на една от най-високите точки на острова и сравнително далеч от морето. Високите външни стени са издигнати през 11-ти век, за да защитават града от вражески атаки.

Крепостните стени на Мдина, Малта

Градът е заобиколен от ров, превърнат в обществена градина, в която можете да се разхождате свободно и да разгледате бастиона от друг ъгъл.

Бързи факти за Мдина

 • Мдина е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство
 • Мдина е била столица на Малта до пристигането на Малтийските рицари през 1530 година
 • Името Мдина идва от арабската дума medina, което означава „град“
 • Регионът е заселен за първи път през 700 г. пр. н. е
 • Построен на стратегическо отбранително място с ясен поглед към околните райони и морето
 • Силно земетресение унищожава части от Мдина през 1693 година. Рицарите на Малта възстановяват катедралата и издигат сгради като Палацо Фалсон и Магистррския дворец в бароков стил.

Главната порта в на Мдина е в бароков стил и е проектирана от Чарлз Франсоа де Мондион. Построена е през 1724 година и е кръстена на Великия магистър Антонио Маноел де Вилена.

Главният вход на Мдина, известен като портата на Мдина

Портата, която днес стои на входа, не е оригиналният вход. Мостът е построен по-късно, за да позволи на автомобилите и хората да влизат в Мдина. Оригиналната входна порта се намира приблизително на 100 метра вляво.

Катедралата Свети Павел

В сърцето на Мдина се намира малък площад с внушителната катедрала Свети Павел. Сградата е видима от цяла централна Малта.

Катедралата Свети Павел, Архиепископският площад, Мдина, Малта

Бароковата катедрала Свети Павел е посветена на покровителя на Малта. Построена е от Лоренцо Гафа през 17 век, като изграждането отнема 5 години. Богато украсена, с впечатляващ интериор, позлатен таван и богато изобразени сцени, сред които „Корабокрушението на Свети Павел“ на художниците – братята Мано. Подът е покрит с големи мраморни надгробни плочи в памет на епископи, както и на миряни от знатни семейства, които са погребани в катедралата.

Двойните камбанарии с часовниците се виждат отдалеч. Стрелките показват различно време, като само едно е реалното. Казват, че това е направено нарочно, за да обърква дявола и да не знае кога точно са литургиите.

Ако искате да хапнете вкусен сладолед, то посетете „Fior Di Latte Mdina“. Намира се на това площадче, точко до Панорамната площадка, където можете да видите морето и близките градчета.

Къде да хапнем с прекрасна гледка

С гледка към морето и няколко градчета

Препоръчвам Ви да обядвате или вечеряте в „Coogi’s“. Заведението има вътрешна градина и уникална гледка отвисоко. Нмаира се и до любимото ми място в Мдина. Тиха малка уличка, на която можете да направите уникални снимки.

Поглед към вътрешната част

Уличката, на която почти няма турист, който да не е щракнал поне 10 снимки

Това чудно местенце се намира точно до заведението „Coogi’s“. Малка уличка ни отвежда до това малко площадче, в което ще се влюбите.

Романтиката може би се крие в цветния храст Бугенвилия, който е неизменна част от пейзажа по цялото Средиземноморие, както и на синия цвят на прозорците и вратите.

Как да стигнем

 • С КОЛА: Следвайте табелите на излизане от Валета, Слима или Сейнт Джулианс или изпозлвайте навигация. Местата за паркиране в района са ограничени! Точно пред входа на Мдина има обществен паркинг, въпреки че рядко се намира място, особено през уикенда! Място за паркиране има и до една от стените на крепостта. По-точно от дясната страна, ако сте застанли с лице към центраната порта на града.
 • С ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ / цената на посока е 1,50 евро / : От Валета: Маршрут 53 (дестинация Рабат – 30 минути). Също така номер 50 (дестинация Рабат – 45 минути), 51 (дестинация Мтарфа – 45 минути), 52 и 56 (дестинация Дингли – 45-60 минути). От Bugibba/Qawra (автобусна спирка) и заливът Сейнт Пол (главен път – Triq il-Mosta): Маршрут 186 (45 минути). От Слима и Сейнт Джулианс: Маршрут 202 (45-60 минути)

Други забележителности, които да разгледате

 • Дворецът Вилхена / Vilhena Palace
 • Палацо Фалсон (Къща Норман) / Palazzo Falson (Norman House
 • Църквата Св. Агата / St. Agatha’s Chapel
 • Църквата Св. Николас / St. Nicholas’ Chapel
 • Природонаучният музей / Natural History Museum
 • Мдинският затвор / Mdina Dungeons
 • Бенедитският манастир / Benedictine Monastery
 • Площадът Бастион / Bastion Square
Мдина от птичи поглед

В непосредствена близост до Мдина е разположено градчето Рабат с около 11 000 жители, чието име произлиза от арабската дума за предградие. Там също може да прекарате часове, докато се разхождате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language