fbpx

РАЗХОДКА ДО ВИТОША ПРЕЗ ЗИМАТА

Хижа Септември, Витоша

Витоша е първият парк в България и на Балканския полуостров. Обявен е една година след Лондонското определение за национални паркове. Днес ще ви разкажа за историята на планинана и ще ви дам идея за раздока на Витоша през зимата.

Алеко Константинов организира първото масово изкачване на Витошкия първенец

За начало на модерния и организиран туризъм се приема първият излет до първенеца Черни връх ( 2292 м ) на 28 август 1895 година – дело на писателя Алеко Константинов. По негова инициатива се изкачват 300 души.

Разходка в планината. Разходка до Витоша през зимата.

Истински късметлии са всички, които живеят в София, защото имат планина и то на една ръка разстояние. Витоша гордо се извисява над столицата ни и предоставя възможност за каране на ски ( даже и нощно ), разходки, отсядане в хижи, отдих сред природата и зиме и лете на площ от 300 квадратни километра. Буквално за минути можем да бъдем в планината и да се насладим на разходката на чист въздух.

Изглед от Витоша към София

Идея за преход на Витоша

Предлагам ви идея за разходка до „Златните мостове“. До мястото се стига изключително лесно. Можете да си хванете градския транспорт – автобусна линия 63 или да стигнете с автомобил. По-долу съм дал възможностите за транспорт, както и ограниченията за автомобили през почивните дни. Когато спрете с автобуса или паркирате автомобила имате няколко възможности. Една от тях е да разгледате Витошките морени – каменната река, разположена в една от най-посещаваните местности на Витоша.

Другата е да тръгнете по някоя от пътеките, които стигат до различни места. Има табели, по които да се ориентирате. Аз избрах да направя преход до хижа „Бор“, а навръщане да отдъхна и хапна в хижа „Септември“

Хижа „Септември“

Преход „Златните мостове“ – хижа „Септември“ – хижа „Бор“

Продължителност на прехода местност Златни мостове – хижа „Септември” (30 мин.)

Тръгва се по пътеката към х. „Момина скала”. Тя продължава на север през обширна поляна, навлиза в гъста стара иглолистна гора и достига до автомобилен път. Тръгва се вдясно по него и след 200 метра се стига до х. „Септември”.

В прегръдките на мъглата

Разходка по пътеките от хижа „Септември“

От нея можете да стигнете до хижите „Момина скала” (15 мин), „Боерица”, „Тинтява”, „Кумата” и Черни връх ( 3 часа ). С моите приятели решихме да се разходим по пътя за хижите „Родина“, „Тинтява“ ( не работи ) и „Бор“ ( не работи ) – 30-40 минути, след което да се върнем и отдъхнем в хижа „Септември“ ( работи ).

Пътеката е със сняг, върви се лесно, но наклонът на места е малко по-голям, така че си носете щеки, с които да се изкачвате по-лесно. На слизане е много по-лесно, защото няма никакво изкачване! Пътеката е подходяща за семейства с деца. В тази връзка на път за хижа „Септември“ има чудесна поляна, където можете да заведете децата си и да се пързаляте с шейни, голям кеф е за децата!

Пътеките са подходящи и за пишман туристи

В зависимост от физическата ви подготовка можете да изминете разстоянието от хижа „Септември“ до „Тинтява“ и „Бор“ за около час, час и нещо, когато има повече сняг. Пишман туристите като нас не бързахме за никъде. Спирахме, съзерцавахме природата, радвахме се на тишината, на вятъра в боровата гора, правихме снимки. А за няколко часа по пътя преминаха само 2 автомобила. С една дума пълно спокойствие и релакс сред чистия въздух. Гората около пътеката спираше поривите на вятъра и беше чудесно за разходка.

Красиви гледки към София

По маршрута хижа „Септември“ – хижа „Бор“, който ние избрахме, има невероятни места с уникални гледки. По време на разходката ни мъглата изчезна и видяхме великолепна гледка към София.

По пътя има изградени беседки, където можете да седнете, да починете и да се подкрепите със сандвич и топла напитка, ако си носите термос. И разбира се да се полюбувате на гледките.

Хижа Септември

Двуетажната хижа „Септември” се намира на 1495 метра надморска височина сред смесена гора. Първоначално на това място през 1937 година бил изграден горския дом „Мандрата“. По-късно сградата била разрушена, а на нейно място в периода 1953 – 1955 година построена хижа „Септември”.

Хижа Септември
Главният вход на хижа Септември

Хижата е отоплена и електрифицирана. В просторната трапезария има страхотна печка на дърва, която да стопли премръзналите туристи. Хижарите са се погрижили за настроението – има пиано, а за децата малък детски кът. Има възможност за работа от хижата. Интернет връзката е стабилна, скоростта над 120Mb/s с обхват от 100 метра около хижата. За цял работен ден в хижата има куверт за минимална консумация за 35 лева.

Печката, която сгрява премръзналите

Храна в хижа „Септември“

Ние опитахме от боб чорбата и качамака. Бяха наистина вкусни. А като добавиш и приятната обстановка и бумтенето на запалената печка – абсолютна романтика!

Боб чорба от кухнята на хижа Септември

Кухнята на хижата предлага богат избор на супи и готвени ястия, скара, домашни пържени картофки, салати, десерти, кафе и чай от горски билки, студена наливна бира, вино и домашна ракия. Работното време на кухнята е всеки ден от 8:30 до 22:00 часа.

Вкусен качамак от кухнята на хижа Септември

Настаняване в хижа „Септември“

За всички, които искат да пренощуват или останат за няколко дни сред природата на Витоша:

Хижа Септември има капацитет 26 места, разпределени в следните стаи: 3 стаи с 2 легла; 1 стая с 3 легла; 2 стаи с 6 легла; 1 апартамент – 5 легла (едно двойно и 3 единични легла). Стаите нямат собствен санитарен възел, общи са за хижата (5 санитарни възела, единият с баня). Всички те са нови и чисти. Настаняването е след 14 часа, а освобождаването на стаите – до 11.

Цената на нощувката е 25 лева на легло. Необходима е предварителна резервация! Не се допускат домашни любимци, а пушенето вътре е забранено. Може да се плаща с карта.

Телефон за резервации: 0877066812 и Facebook на хижата

Хиша Септември

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ: За почивните дни качването с коли на Витоша е забранено от 11 до 14 часа!

„Забранява се влизането на МПС и ППС с животинска тяга с изключение на електрическите велосипеди, в неработни дни от 11:00 до 14:00 часа по пътищата в природен парк „Витоша“ в следните участъци: от кв. „Бояна“ до „Златните мостове“ и от кв. „Драгалевци“ до „Щастливеца“

Ако сте избрали да отидете с кола, трябва да го направите преди 11 или след 14 часа. Ако попаднете в този интервал ще стигнете до място, където полицаите отклоняват движението и ще трябва да се върнете. Затова сметнете добре времето, в ковто ще потеглите към планината!

На Витоша през зимата

Как да стигнем

Автобусна линия 63 – стига до „Златните мостове“:

Начална спирка – бул. “Цар Борис III“ (сп. № 2543), на кръстовището с бул. “Акад. Иван Гешов”. Крайна спирка – „Златните мостове“. Автобусната линия се движи по този маршрут  в делнични и празнични/предпразнични дни.

Автобусна линия 66 – стига до „Алеко“

Начална спирка Зоопаркът. Крайна спирка хотел „Морени“. Движи се в делнични и празнични/предпразнични дни.

От април до октомври последният курс от планината е в 20:00 часа, а в зимния сезон от ноември до март включително е в 17:45 часа

Повече информация за разписанията: http://www.sofiatraffic.bg

Гледка от хижа Септември
Кът за отдих пред хижа Септември

Лифтове

Кабинков лифт „Симеоново – Алеко” ( До началната станция се стига с автобус №123 )

Повече информация за разписанията: https://www.skivitosha.com/summer/lifts/worktime

Полезни съвети при разходка в планината от ПСС

 • Проверете метеорологичната прогноза преди да тръгнете в планината и бъдете готови да промените или да се откажете от предварителния план, ако времето стане неподходящо.
 • Планирайте преди да тръгнете! Проучете внимателно маршрута, запознайте се с опасните зони!
 • Съобразете екипировката, опита си, възможностите и ентусиазма на участниците в групата.
 • Много от инцидентите се случват в края на деня, когато Вашата енергия е изчерпана, също както и батерията на телефона Ви. Помнете, че трябва да заредите телефона си преди да тръгнете в планината! Носете допълнитена или външна батерия.
 • Преди да тръгнете, информирайте някого за Вашия маршрут, времето, предвидено за прехода, и часа на прибирането Ви. Информирайте го и при настъпили промени.
 • Носете удобни обувки, подходящи за планински преходи.
 • Съветваме Ви да носите дрехи с ярки цветове, достатъчно топли, изработени от ветро и водозащитни материи.
 • Носете резервни топли дрехи, шапка и ръкавици; колкото по-високо се качвате, толкова по-студено става.
 • Храна – Освен храната, която обичайно носите, вземете и шоколад или други подобни сладки неща, които бързо възстановяват енергията. Дори Вие самите да нямате нужда от тях, те могат да са от полза за някой друг.
 • Течности – При топло време обезводняването може да бъде сериозен проблем. Нашето тяло се нуждае от много течности, както при изкачванията, така и при ходене в по-равнинни местности.
 • Обичайният прием на течности за възрастен организъм при преход в планината е 2,5/3 литра на ден.
 • Ходенето сам в планината води до сериозни рискове!

При нужда от помощ позвънете на тел. 112 или на Централния денонощен пост на Планинска спасителна сужба при БЧК 1470 (за всички мобилни оператори) и 02 963 2000

Зимен пейзаж Витоша

Приятна разходка на Витоша през зимата!

За още идеи в България виж тук.

2 Comments

 1. Мариян Гоцев
  22.01.2022 /

  Невероятно практичен и полезен коментар!
  Много просто и ясно са посочени предимствата на Софиянци и гости да достигнат да красивата Витоша!
  Поздравления Живко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language