fbpx

Пантеон Майка България в село Гургулят

Пантеон „Майка България“ в село Гургулят

Пантеонът е построен в памет на загиналите войници, подофицери, офицери и местни жители в сражението при Гургулят, по време на Сръбско-българската война през 1885 година. Паметникът се намира в местността „Църквище“. Изграден е от червен бетон във формата на пресечена пирамида.

[Best_Wordpress_Gallery id=“601″ gal_title=“Пантеон Гургулят 5″]

В центъра е издигната статуя от кварцит на жена, символизираща Майка България, която скърби за загубените си чеда.

Майка България, която скърби за загубените си чеда

Как да стигнем?

Най-бързият и лесният начин да стигнем до село Гургулят, където се намира пантеонът „Майка България“, е да караме по главния път за Калотина. От булевард „Сливница“ в София, продължаваме по пътя, минаваме магазин „МЕТРО“ и излизаме на главния път. След това пътят се разширява в Републикански път I-8. Когато стигнем отбивката за град Сливница, свиваме в дясно и влизаме в града. Оттам минаваме през центъра и продължаваме към шосе 811. Ще подминете село Гълобовци, а след него ще пристигнете до село Гургулят. Ще видите голяма табела преди селото, продължавате напред, а отдясно ще се падне малка табела с надпис „Пантеона“, която ще ви упъти към мястото. От София до Гургулят са около 40 км. в посока.

[Best_Wordpress_Gallery id=“580″ gal_title=“гургулят табела“]

До Пантеона има голям асфалтиран паркинг, където да оставите автомобилите.

Пътят до селото от Сливница, е сравнително добър. Не ви съветвам да стигнете до село Гургулят по другия път, който идва от Брезник към село Гургулят. Изключително разбит е, стръмен, с огромни ями, а асфалт няма. Ако сте с ниска кола – не рискувайте! На връщане минахме по него, тъй като не знаехме за безобразното му състояние и решихме да минем през Брезник, за да съчетаем пътуването с Ждрелото на река Ерма. Така че имайте го предвид, ако решите да напрвите същото. Ние карахме много бавно в облаците от прах, заради черния път. На снимките виждате добрата част на пътя до Брезник, след това не съм спирал.

[Best_Wordpress_Gallery id=“582″ gal_title=“гургулят черен път“]

Google maps до мястото

Пантеонът „Майка България“

Пантеон на безсмъртните чеда на Майка България

Внушителният мемориал отдава почит към всички славни герои, загинали, за да защитят България.

[Best_Wordpress_Gallery id=“586″ gal_title=“Пантеон Гургулят“]

Назад в историята

Пантеонът на безсмъртните чеда на Майка България е построен там, където на 7 ноември 1885 година е водена решителната битка при Гургулят, в която отрядът на капитан Христо Попов влиза в кръвопролитен бой със сръбската Моравска дивизия. Срещу сръбската войска се изправят едва 3 български пехотни дружини, артилерийска батарея, по-малко от 2 ескадрона и местното население. Българите разгромяват противника. В боя участват и жени. Убити, ранени и безследно изчезнали са 128 български воини. Победата в този бой нанася тежки загуби на сръбската войска и я принуждава да спре настъплението си.

[Best_Wordpress_Gallery id=“584″ gal_title=“Битка Сливница“]

На мястото на пантеона някога била черквата-паметник „Свети Илия“, изградена за 50-годишнината от победата в Сръбско-българската война. След 1944 година храм-паметникът не се поддържа и се руши. Църквата е заличена през 60-те години, а руините стоят дълги години.

[Best_Wordpress_Gallery id=“604″ gal_title=“Пантеон Гургулят 6″]

Докато през 1985 година, за 100-годишнината от Сръбско-българската война, е изграден Пантеонът чрез фондация „13 века България, за да помним смелите воини, загинали в името на Родината. Открадната паметна бронзова плоча, днес е заменена от алуминиева.

Символика и архитектура на монумента

Пантеонът е изграден като отворен към небето и околността храм с форма, вдъхновена от войнишка пирамида и укрепен бункер с амбразури. До него има 120-метрова тържествена алея.

Алеята води към малък Т-образен плац пред тристъпален квадратен стилобат в героичен мащаб с височина на човешки ръст, прорязан от параден 9-стъпален подход, водещ до порталния отвор със скосени страни.

Вътрешността е оформена като храм-мавзолей. В центъра се намира фигурата на Майка България, извисяваща се към небето. Пирамидата е изпълнена от червен железобетон, стилобатът също е бетонен, покрит с червена циментова мозайка.

[Best_Wordpress_Gallery id=“588″ gal_title=“Пантеон Гургулят 1″]

Общата застроена площ на мемориала е 900 кв. м. Пирамидата е с квадратна основа 26,5 х 26,5 м и височина 29 м. Дебелината на стените е 50 см. Пантеонът е изграден по проект на архитекта Георги Стоилов, скулпторите Борис Гондов, Емил Мирчев и художника Тодор Варджиев

[Best_Wordpress_Gallery id=“592″ gal_title=“Пантеон Гургулят 3″]

В центъра на мемориала е статуята на красива млада българка с престилка, символизираща Майка България, скърбяща за убитите ѝ защитници. Статуята е изработена от висококачествен камък кварцит (Колосите на Мемнон в Египет, мавзолеят на Ленин, паметникът за битката при Бородино, както и саркофагът на Наполеон в Дома на инвалидите в Париж, са изградени от кварцит).

[Best_Wordpress_Gallery id=“594″ gal_title=“Пантеон Гургулят 2″]

В пантеона липсват образите на княз Батенберг, наречен от народа Сливнишки герой, и на флигел-адютант Марин Маринов, повел войската в решителната битка на Сливнишкото поле, но са записани имената им наред с другите военни командири и на падналите във войната. Под паметника върху братската могила лежат костите на български, но и на сръбски войници, пратени от вероломната сръбска власт срещу българите.

[Best_Wordpress_Gallery id=“596″ gal_title=“Пантеон надписи“]

Иван Вазов, „Новото гробище над Сливница“

Покойници, вий в други полк минахте, де няма отпуск, ни зов за борба, вий братски се прегърнахте, легнахте и „Лека нощ“ навеки си казахте – до втората тръба.

Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха. И твойто име само кат мълвяха, умираха без страх.

Почивайте под тез могили ледни: не ще да чуйте веч тръба, ни вожд, ни славний гръм на битките победни, към вечността е маршът ви последни. Юнаци, лека нощ!

[Best_Wordpress_Gallery id=“598″ gal_title=“Пантеон Гургулят 4″]

Разрухата

Като почти всеки паметник у нас и този е пред разруха. Разграбени са всички бронзови плочи с имената на загиналите във войната. На тяхно място са поставени други плочи. Стълбищата и стените се ронят, а след всяка зима, пантеонът губи от блясъка, който заслужава. Всички българи трябва да се засрамим, че нехаем и позволяваме на властимащите да не се грижат за подобни светини!

Този мемориал трябва да продължава да пази паметта на героите – славни и безславни, които са извоювали свободата ни! Пантеонът не е просто място, на което да се разходим, а символ на истински героизъм на стотици хиляди българи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: