fbpx

Видин – дълъг уикенд: Чипровци и Белоградчик, I част

чипровски килими

Видин – дълъг уикенд: Чипровци и Белоградчик – две уникални места, които крият културно наследство, природни чудеса и уникални скални формации. Две от най-впечатляващите дестинации в Северозападна България, където културата и природата се преплитат в хармония. Елате с мен, за да ги разгледаме заедно.

Чипровци

Чипровци

Чипровци е един от тези малки, но очарователни български градове, които заслужават вниманието на всеки пътешественик. Разположен в северозападната част на България, в област Монтана, Чипровци привлича с богатото си културно наследство и природна красота.

град Чипровци, България

Световноизвестните чипровски килими

Чипровци е известен с килимите си, които са едно от най-ценните изкуства и занаяти на града. Те са част от богатата традиция на тъкане и представляват важна част от културното наследство на Чипровци. Когато сте в града задължително потърсете жените, които поддържат традицията все още жива.

Чипровски килими

В центъра, точно срещу общината и надписа от цветни букви „Чипровци“, можете да намерите ателие със стан, където да се докоснете отблизо и да разберете повече за уникалната техника на тъкане на Чипровските килими. Създателят на „Чипровско пиво“ 21-годишният Цветомир Стефанов ( за когото ви разказах в една от моите статии ) ме заведе в къщата на леля Роза.

къща в Чипровци
Ръчно изработените изделия на леля Роза от Чипровци

Тя е една от жените в града, които пазят традицията за изработката на Чипровските килими. Изключително гостоприемна, усмихната и положителна жена. Настани ни в двора, под сянката на лозовата асма. На секундата ни почерпи с традиционната Чипровска баница и извади блага ракия.

Разказа ни любопитни факти, истории от миналото и беше толкова сладкодумна, че направо не ни се тръгваше от дома ѝ. Успяхме да си купим от уникалните ръчно изработени Чипровски гривни, магнити и ключодържатели. Например символът на магнитите е „Канатица“ – в превод значи „крило“, „закрила’. Носи късмет и благополучие, както и защитава дома от злите сили.

чипровски мотиви от килимите

Всеки от тях с различни мотиви от традиционните за района килими. Най-интересното е, че научихме повече за всяка фигура и нейното символно значение. Аз си купих гривна с мотива „Кръг“ – символният знак на вечната хармония. Емблема на човешката съдба. Символ на вечното завръщане. Когато сте в Чипровци, определено трябва да разгледате и купите нещо за спомен, за да подкрепите традициите на местните майстори.

чипровска гривна

Роза ни препоръча да посетим Историческия музей в Чипровци, за да разберем още за историята на града и традицията на тъкане на Чипровските килими. Там се съхранява богата колекция от килимите, а уредникът на музея разказва изключително любопитни факти, които няма къде да прочетем в нета.

Исторически музей Чипровци

Исторически музей в Чипровци

В музейната експозиция в няколко зали са представени етапи от рудодобива в региона; произведения на Чипровската златарска школа; историята на Чипровското въстание; цървковна живопис, а в най-интересната зала се проследяват основните периоди в развитието на Чипровския килим.

Чипровски килими в Историческия музей в Чипровци

Традиция и история:

Килимите на Чипровци са известни с уникалните си дизайни, ярки цветове и изключително качество на изработка. Традицията по тъкането на килими е на няколко века и се предава от поколение на поколение.

Изработката на килимите е изключитено трудна. Всичко се извършва на ръка, а опитна тъкачка може да произведе до 2 кв.м. килим за месец. Майсторите тук са наследили занаята от предците си и продължават да го предават на следващите поколения, макар и интересът на младите към тази традиция да намалява с всяка изминала година.

Техника на тъкане на Чипровските килими:

Чипровските килими се тъкат на станове с вертикална рамка, като за тях се използва устойчиво растително багрило. Първоначално те са изяло от вълна, а от първите десетилетия на ХХ век се тъкат с памучна основа и вълнен вътък. Преждата за килимите се оцветява с естествени багрила.

Чипровските килими са гладки, двулицеви, с плавно преминаване на орнаментите, без ажур. Композиционно са изградени от основно поле, обрамчено от един или няколко бордюра. Мотивите са предимно геометрични и силно схематизирани изображения на растения, птици, животни и хора. При производството на килимите се използват традиционни техники и мотиви, които се предават от поколение на поколение.

Работно време и входни такси на музея в Чипровци

Работно време: от 08:00 до 17:00 часа от понеделник до петък с обедна почивка от 12 до 13 часа, а събота и неделя от 09:00 до 17:00 без обедна почивка.

Телефон за връзка: 0878 910 598

Адрес: ул.“Витоша“ № 2

Цена на билетите: възрастни: 4 лева; за ученици, студенти и пенсионери – 2 лева, а цена на беседа – 5 лева

*В музея можете да сложите и печат, ако притежавате книжките на 100-те Национални туристически обекта в България

Традиционен чипровски килим от Чипровци

Красивите килими са ръчно тъкани от опитни майстори, които използват традиционни техники и мотиви, предаващи богатата история и култура на района. Мотивите на килимите често включват цветя, геометрични форми и символи, които имат символично значение и представят единство и хармония.

мотиви Чипровски килими

Признание и популярност на Чипровци и килимите:

Чипровските килими се радват на голямо признание и популярност както в България, така и извън нея. Те често са показвани на изложения и фестивали за народно изкуство и привличат много туристи и колекционери, които търсят уникални ръчно изработени артикули. Килимарки от Чипровци изтъкаха килим специално за посещението на папа Франциск у нас през 2019 година.

къща в Чипровци

Чипровско пиво

Чипровско пиво е първата семейна занаятчийска пивоварна в Северозападна България. Чипровско пиво не се филтрира и пастьоризира. Не се добавят стабилизатори и консерванти. Създателят на кехлибарената напитка – 21-годишният Цветомир Стефанов, е истинско вдъхновение. На 16 произвежда първите 2.5 литра пиво, а днес управлява най-младата/малката пивоварна у нас.

Чипровско пиво 
Чипровци

Историята на „Чипровско пиво“

Всичко започва през 2018 година, когато 16-годишният Цветомир Стефанов решава да свари бира у дома с баща си. Използва тенджерата на баба си, в която тя готви чушки и сарми. Ситото за брашно. На един котлон я увива с одеяло, за да не губи температура. Слага течността в пластмасова бутилка, за да ферментира бирата. Подкрепен от семейството си, той успавя да свари първите си 2,5 литра бира. Опитват от халбата с кехлибарената течност точно на Бъдни вечер. На трапезата си пожелават да продължат да произвеждат пивото. Следва усъвършенстване на рецептата, увеличаване на капацитета.

Цветомир Стефанов Чипровско пиво, Чипровци

И така лека-полека на Фестивала на килима в Чипровци решават да представят бирата публично. Предвидените 500 бутилки „Чипровско пиво“ свършват само за 3 часа и даже не стигат за още желаещи да опитат от бирата на Цветомир. Така на Цецо хрумва идеята да превърне хобито си да прави пиво в бизнес.

бутилка Чипровско пиво

Етикетите на Чипровско пиво също са дело на Цветомир. Така например между житните класове е поставил мотива „Канатица“ – в превод означава крило, закрила. Носи късмет и благополучие и защитава дома от зли сили. Отгоре и отдолу е сложил друг емблематичен за чипровските килими, мотив – „Каракачка“: „черноока булка“ или  „черна булка“ от турски „кара“- черно, „качка“- булка.

етикет Чипровско пиво
Чипровци

Този мотив наподобява човешка фигура. Предполага се за символно изображение на древната богиня на плодородието. Символът е определян и като силно стилизирано изображение на летящ змей. Отстрани на етикета вертикално е разположил друг важен мотив от килимарството – пиротската кука. Как се произвежда бирата и как можете да си напарвите бирен тур и да опитате от традиционните Чипровски специалитете, можете да прочетете ТУК.

Чипровски манастир край Чипровци

Чипровски манастир край Чипровци

Манастирът се намира на около 6 километра от град Чипровци и 30 километра от Монтана. До обителта се стига по отбивка по пътя между селата Белимел и Железна. Чипровският манастир е постоянно действащ и представлява комплекс от църква, два параклиса, триетажна кула-камбанария, жилищни и стопански сгради. 

Чипровски манастир близо до Чипровци

Чипровският манастир, известен още като Свети Иван Рилски, е един от най-старите и исторически значими манастири у нас, основан е през X век. Разрушаван е и е възстановяван многократно ( 6 пъти ). През 1806 година е плячкосан и опожарен от Юсуф паша. Следва възстановяването му, но след това и поредното запалване. През 1829 година е построена сегашната църква „Св. Иван Рилски“.

църква Свети Иван Рилски, Чипровски манастир

Най-тежки последици остават върху манастира след потушаването на Чипровското въстание през 1688 година. Тленни останки на въстаниците са съхранени в 3-етажната кула-костница.

кула Чипровски манастир край Чипровци

В приземния й етаж се съхраняват костите на монасите и загиналите в Чипровското въстание. През юли 1876 година близо до манастира битка водят четите на Панайот Хитов и Филип Тотю.

костница Чипровски манастир край Чипровци

Църквата „Св. Иван Рилски“ е едноапсидна, с нисък купол. Иконостасът е резбован и украсен с живопис. При преустройството на православните монаси в края на XII век оргиналните стенописи са покрити с вар.

църква Чипровски манастир край Чипровци

Манастирската обител е двуетажна, дълга е 75 метра и е с открити към вътрешния двор чардаци. Тези, които желаят, могат да преспят в манастира. Отворен е всеки ден и няма точно определено работно време.

Белоградчик и Белоградчишките скали

Белоградчик

Белоградчик и неговите забележителности

Добре дошли в един от най-изумителните природни феномени на България – Белоградчишките скали! Тези впечатляващи скални образувания са разположени в района на град Белоградчик, намиращ се в северозападната част на страната. Сред Белоградчишките скали, природата предлага безкрайно разнообразие от красиви панорами, галерии от скални формации и забележителни гледки. Най-впечатляващият поглед е от крепостта „Калето“, където можете да се наслаждавате на уникалния природен спектакъл.

Белоградчик и Белоградчишките скали

Пътешествие за цялото семейство в Белоградчик:

Белоградчишките скали са подходящи за всички възрасти и предлагат разнообразни забавления. Разходка по пътеките около скалите, разглеждане на крепостта „Калето“, свободен полет с балон, панорамен полет с балон, каране на АТВ, джип сафари. Разгледайте предложенията на Приключенски център – Белоградчик и се забавлявайте заедно с тях.

Белоградчишки скали

Белоградчишка крепост Калето: история, гледки и магична атмосфера

В сърцето на Белоградчишките скали се издига една от най-забележителните и добре запазени крепости в България – Калето. Това историческо и природно съкровище е магнит за туристите. Възниква през I-III век след Христа като малка крепост-укритие.

Белоградчишка крепост Калето

По-късно крепост Калето е била военно укрепление през римската и средновековна епохи. Открити са монети от римските императори Веспасиян, Траян, Гордиан III и други. Нейното стратегическо местоположение предоставяло контрол върху важни пътища и търговски маршрути.

Калето Белоградчик

Крепостта е носила различни имена през годините, но Калето, както е позната днес, произлиза от турската дума „кале“, която означава крепост. Крепостнит стени са били построени само от северозапад и югоизток, защото от останалите страни мястото е преградено от естествени скални масиви с височина над 70 метра.

Стратигическото значение оценява цар Иван Срацимир, който през 14 век разширява старото укрепление като изгражда крепостни гарнизони пред съществуващите преградни скални масиви. По време на неговото управление крепостта става едно от основните по важност укрепления в региона като отстъпва само на Видинската крепост.

По време на Османското владичество турците разширяват крепостта, поради засилената революционна дейност в района. По-сериозни изменения в структурата на крепостта са нанесени в началото на 19 век. 

Белоградчишки скали, крепост Калето

Стените на калето са с дебелина над 2,5 метра в основата си, а на височина достигат до 12 метра. Използвани са добре обработени бели каменни блокове, споени с хоросан. Съществуват 3 отделени един от друг крепостни двора, които се свързват помежду си посредством крепостни порти. Цялата крепост има обща площ 10 210 m².

Белоградчишки скали, крепост Калето

Магична атмосфера

Белоградчишката крепост Калето излъчва магична атмосфера, която пренася посетителите в древността и навежда на мисли за минали епохи и страстни битки. Когато стъпите по старите каменни пътеки и разгледате множеството стени и бастиони, ще се чувствате като герои от миналото, готови да защитавате своя град.

Скалите в Белоградчик

Достъпът до крепост Калето е удобен и предлага няколко туристически маршрута за обикаляне. Има различни пътеки и стълби, които водят до върха на скалите, където се намира крепостта. За да стигнете до нея, ще се наслаждавате на прекрасни гледки и ще се потопите в красивата природа на района.

Белоградчишката крепост Калето

Работно време и входни такси

 • ученици, студенти, пенсионери след доказване със съответен документ – 4 лв.
 • граждани /българи и чужденци/ – 6 лв.
 • семеен билет /родители с деца до 18 години/ – 12 лв.

За групи от 10 и над 10 души при представен от ръководителя на групата, на касиера на касата на обекта, официален поименен списък с подпис и печат на институцията:

 • ученици, студенти, пенсионери след доказване със съответен документ – 3 лв.
 • граждани /българи и чужденци/ – 5 лв.
скалите в Белоградчик

Ползване на аудиогид – 6 лв.

Беседа – 10 лв.

Паркинг: 2,40 лв. на час, автобус – 6 лв. на час.

Работно време:

01 януари – 31 март: всеки ден от 09:00 до 17:00 часа

01 април – 30 септември: всеки ден от 09:00 до 18 ( април ) /19 (май и септември ) /20 часа (юни, юли и август )

01 октомври – 31 декември: всеки ден от 09:18 часа ( октомври ) / 17 часа ( ноември и декември )

Тук се намира и печатът за книжките от 100-те Национални туристически обекта на България (БТС)

феномен Белоградчишки скали

Скален феномен Белоградчишки скали

Белоградчишките скали са един от най-впечатляващите и уникални природни феномени в България. Те се намират в околностите на град Белоградчик, в северозападната част на страната, и са включени в списъка на 100-те национални туристически обекта на България. Едва ли има турист, който да не е запленен от красотата и мистерията на Белоградчишките скали. Те заемат около 50 кв.км. в района на град Белоградчик, където са разпространени в една ивица, широка 3 километра и дълга 17-18 км. при надморска височина 250-260 метра.

Белоградчишки скали

Образуване и геоложки характеристики:

Белоградчишките скали са формирани преди милиони години от природни геоложки процеси. Тяхната уникална форма и контури са резултат от ерозията на вятъра, водата и ледниците през хилядите години. Скалите са създадени от различни типове скали, които са придобили необикновени форми и образувания.

Белоградчишките скали

През Перма, преди около 230 млн. години, Херцинският тектонски цикъл подложил на издигане района на Белоградчик. По-късно по време на Триаса районът бил дъно на плитко море. Започнало интензивно изветряне и образуването на дебели пластове конгломерати и пясъчници. Червеникавият цвят се дължи на железните окиси и хидроокиси.

Белоградчик скали

Като резултат на младоалпийския тектонски цикъл, комплексът се нагънал и се показал на сушата, като районът на Белоградчик попаднал в центъра на една голяма пукнатина. Под влияние на водата, ветровете и колебанията на температурата, варовиците от тези части се разрушили и разкрили силно напуканите конгломерати. Така в продължение на милиони години, природата е изваяла от безформения камък скулптури на митични същества, хора, животни и птици. В пясъчника и варовика се образували и над 100 пещери.

История и легенди

Белоградчишките скали са известни със своите уникални форми. Най-величествените скали обграждат Белоградчик: Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Лъвът, Мечката, Адам и Ева, Замъкът. Формите на зъберите са страхотна възможност за въображението на посетителите.

гледка от Белоградчишките скали

Прочутите Белоградчишки скали носят дълбока история и са били обитавани от хора през различни периоди. Те служили като защитно укрепление още през римската епоха и средновековието. Местните хора разказват различни легенди и мистични истории, свързани със скалите.

Белоградчик

Преди векове между скалите имало девически манастир. Рано всяка сутрин манастирските камбани приканвали за молитва обречените на Бога монахини. Най-младата сред тях, послушницата Валентина, не могла да скрие под расото своята красота. Мълвата за красотата на сестра Валентина се разнесла навсякъде. Антон, млад овчар, идвал до манастира, за да изрази любовта си към нея. Свирил на кавал и възпявал красотата на момичето. Сърцето на Валентина биело от щастие, но и от мъка. Една вечер спуснала въже от килията си, за да се види с овчаря. Дълго младите криели любовта си от монахините. Но след година плодът на тяхната любов се показал на бял свят. Детски плач огласил килиите на манастира. Валентина била разобличена и изгонена от манастира заедно с детето. В това време откъм хълма се задал Антон на белия си кон, умоляващ монахините да не гонят Валентина. Господ, свидетел на чистата любов между двамата влюбени, изпратил буря, паднал гръм, а земята се разтресла. Манастирът се сринал и всичко наоколо се вкаменило – Конникът, монахините и Валентина, която се превърнала в Мадоната с детето в ръце.

Релефът на скалите е разделен на 3 групи:

Фалковска група

На изток е Фалковската група, в която се включват:

 • Момина скала /Формата ѝ наподобява глава на момиче./
 • Пчелен камък, която е убежище на диви пчели.
 • Орлов камък
 • Боров камък
Белоградчик и скалите наоколо

Централна група

Централната група се извисява над град Белоградчик. В нея се включват:

 • Мислен камък
 • Конникът
 • Мадоната
 • Дервишът
 • Метохът
 • Ученичката
 • Адам и Ева
 • Велкова глава
 • Кукувицата – наречена е така, защото при силен вятър скалата издава звуци, наподобяващи вика на кукувица.

Збеговска група

Най-западно се намира Збеговската група. Тя включва :

 • Близнаците
 • Магаза
 • Борич

През 2007 г. Белоградчишките скали бяха номинирани в конкурса „Новите седем чудеса на света” и заеха една от челните позиции, макар и да не стигнаха до финала.

джип сафари Белоградчик

Джип сафари сред Белоградчишките скали

Разходката с джип сред Белоградчишките скали е бърз и емоционален начин за откриване на многобройните приказни скални образувания в района на Белоградчик. Приключенският център предлага сафарито по всяко време на деня в зависимост от заетостта. Препоръчвам ви да го направите в късния следобед или по залез слънце, когато скалите са огряти от последните слънчеви лъчи и гледките са приказни. Ние нямахме време, затова направихме разходката в средата на деня, но не съжаляваме, защото също беше изключително красиво и приятно.

Адреналин и спиращи дъха гледки

С джипа се достига до изключително трудни места, по които обикновен автомобил не може да стигне по никакъв начин. По време на сафарито можете да видите спиращи дъха гледки в съчетание с покачващото адреналина оф-роуд изживяване. Но няма страшно! Разходката наистина е много приятна, а водачът на джипа е внимателен през цялото време и не минава през застрашаващи живота, места!

Мандра Боровица

Когато сте в района на Белоградчик в никакъв случай не пропускайте да опитате млечните продукти на кравеферма и мандра „Боровица“. Тя и фирменият магазин се намират в центъра село Боровица, до кметството и железния мост. Ние посетихме магазина и си купихме почти от всички видове продукти, защото вкусът им е наистина уникален. Опитахме ги в Белоградчик в заведението „При Иван“. По Европрограма собствениците изграждат изцяло нова ферма, на мястото на бивш кравекомплекс. Строителството й  започва през 2016 година и е завършено през май 2019, когато са внесени специално селектирани 101 крави, порода „Холщайн“ от Чехия. 

Три години по-късно животните, които отглеждат стават близо 200. След това започва работа и мандрата, в която произвеждат собствена продукция под марката „Боровица“.

С течение на времето „Боровица“ разширяват асортимента, като към класическите фермерски продукти кисело мляко, сирене, кашкавал и извара, добавят моцарела, айран, кашкавали и сирена с различни вкусове ( манатарка, боровинки, орехи, люти чушки ). В производството напродуктите се използва само и единствено мляко от кравите. Млякото е пълномаслено, с много добри показатели, което дава сигурност и увереност във високото качество на продуктите.

Също така произвеждат и собствена марка бира „Белоградчишко пиво“, която също опитахме и купихме няколко бутилки за вкъщи.

За Видин и забележителностите в района ще ви разкажа във втората част на пътеписа.

Статията за „Видин – дълъг уикенд“ е част от проекта „Популяризиране на туризма в Северна България”, финансиран от Фондация “Америка за България” и координиран от „Травентурия“ ООД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *