fbpx

Чипровско пиво – крафт бира от пивоварна в Северозапада (Ревю)

Чипровско пиво – крафт бира от пивоварна в Северозапада (Ревю)

Чипровско пиво е първата семейна занаятчийска пивоварна в Северозападна България. Чипровско пиво не се филтрира и пастьоризира. Не се добавят стабилизатори и консерванти. Създателят на кехлибарената напитка – 21-годишният Цветомир Стефанов, е истинско вдъхновение. На 16 произвежда първите 2.5 литра пиво, а днес управлява най-младата/малката пивоварна у нас. За него и занаятчийската му бира разказвам в статията.

Чипровско пиво е най-младата крафт пивоварна в България

Историята на Чипровско пиво

Всичко започва през 2018 година, когато 16-годишният Цветомир Стефанов решава да свари бира у дома с баща си. Използва тенджерата на баба си, в която тя готви чушки и сарми. Ситото за брашно. На един котлон я увива с одеяло, за да не губи температура. Слага течността в пластмасова бутилка, за да ферментира бирата.

Подкрепен от семейството си, той успавя да свари първите си 2,5 литра бира. Опитват от халбата с кехлибарената течност точно на Бъдни вечер. На трапезата си пожелават да продължат да произвеждат пивото. Следва усъвършенстване на рецептата, увеличаване на капацитета.

Бира между чипровските килими

И така лека-полека на Фестивала на килима в Чипровци решават да представят бирата публично. Предвидените 500 бутилки „Чипровско пиво“ свършват само за 3 часа и даже не стигат за още желаещи да опитат от бирата на Цветомир. Така на Цецо хрумва идеята да превърне хобито си да прави пиво в бизнес.

мотиви от Чипровски килим

Следват тонове бира, които произвежда в собствената си млада пивоварна. Неотлъчно до него са баща му и чичо му, които участват в производството на Чипровското пиво. През 2021 вземат и официален лиценз.

Чипровско пиво

Предприемаческият дух от бутилката на „Чипровско пиво“

Цецо е от онези хора, които веднага те впечатляват с усмивката си, непринуденото поведение и умението да разказват. Още не си бяхме стиснали ръцете и вече си говорихме, все едно сме стари приятели. Само на 21, а сякаш пред теб стои бизнесмен, който от години е в занаята с бира. Веднага те омайва с историята за създаването на „Чипровско пиво“. Колко от вас познават младежи, които на 16 създават собствен бизнес. Аз николко! Затова съм впечатлен от предприемаческия дух на това момче от малък град, където възможностите не са под път на път. По негови проучвания неговата пивоварна е най-малката регистрирана у нас.

Видео:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Дизайн, вдъхновен от прословутите чипровски килими

Етикетите на Чипровско пиво също са дело на Цветомир. Така например между житните класове е поставил мотива „Канатица“ – в превод означава крило, закрила. Носи късмет и благополучие и защитава дома от зли сили.

Отгоре и отдолу е сложил друг емблематичен за чипровските килими, мотив – „Каракачка“: „черноока булка“ или  „черна булка“ от турски „кара“- черно, „качка“- булка. Този мотив наподобява човешка фигура. Предполага се за символно изображение на древната богиня на плодородието. Символът е определян и като силно стилизирано изображение на летящ змей. Отстрани на етикета вертикално е разположил друг важен мотив от килимарството – пиротската кука.

дизайн на етикета на бутилката на Чипровско пиво

Бутилка, затворила в себе си свежестта на „Цветето на България“ – Чипровци

Видовете бира, която произвеждат в пивоварната са: „Светъл Ейл“; „Червен Ейл“ и „Портър“.

ечемичен малц Чипровци

Авторска бира ( по собствена рецепта )

Цветомир използва 100 % ечемичен малц ( в зависимост от вида бира ), мая и български ( Велинград ) и чешки/германски хмел. Водата, разбира се, е Чипровска изворна, която също допринася за вкуса на бирата. Тя е непастьоризирана, нефилтрирана, без консерванти и стабилизатори. Бутилките са по 330 мл. Алкохолът е 4,7 %.

съставки на Чипровско пиво

Как се произвежда занаятчийска бира

Процесът започва със смилането на ечемичния малц. Цветомир използва ръчно изработената от баща му, който е електричар, мелачка. Чичо му пък е водопроводчик и е майсторът на пивопроводите. Цветомир в по рецептите, икономическата и маркетинг частта. Контролерът на мелачката например е от строежа на вилата на чичо му. С негова помощ за качвали циглите.

мелачка за ечемичен малц
Процесът на озахаряване

Задушеният малц ( общо 30 кг. ) влиза в три съда, където протича процецът на озахаряването. Всеки съд има нагревател, помпа и вътрешен съд със сито на дъното. Слага се водата, натрошеният малц, разбърква се и се слага капакът. Температурата се вдига до 65 градуса. Тази температура се поддържа за час, час и половина. Така се активират ензимите, които малцът съдържа. Благодарение на тях се извличат захарите. След това се прецежда течността. Малцовите трици, които остават, не се изхвърлят, а се дават за храна на рибите в реката, която се намира до самата фабрика. От маята, която остава след ферментация, стават чудесни маски за косата и лицето 🙂 Цецо предпочита да я приема под формата на бира и шеговито споделя, че определно има ефект, защото е младолик!

реката в Чипровци

Следващият процес е сваряването на тази течност и добавянето на хмел, за да се извлече горчивината и ароматите. В голям съд започва бурното кипене на бирата за час, час и половина. Добавянето на хмела става на няколко порции. Следва процесът на охлаждането до 20 градуса и добавянето на маята. По пивопровода течността стига до ферментаторите. Засяват се дрождите. Затваря се капакът и течността се оставя за 1 седмица. Дрождите консумират захарите и ги превръщат в алкохол. Отделя се топлина, енергия и въглероден диоксид. Той напуска ферментатора през клапан, а след това се използва за газиране на бирата. След това готовият продукт преминава през разходомера – Агенция „Митници“ виждат какво се произвежда ( плаща се акциз на държавата ). На всяка варка се прави и лабораторно изследване, за да се докаже безопасността и нивото на алкохол за определянето на акциза.

разходомер Чипровско пиво

За една варка ( партида ) произвеждат по 170 литра бира. За един месец правят около 1 тон Чипровско пиво. Следва дезинфекцията на стъклените бутилки, бутилирането им и поставянето на етикетите със специална машина.

машина за поставяне на етикети Чипровско пиво

В хладилната стая се съхранява готовата продукция.

кашон с Чипровско пиво

Българска крафт бира с бабина душица

Цветомир далеч не смята да се задоволи единствено само с няколко вида крафт бира, затова е решил да направи и бира с вкуса на Бабина душица ( мащерка по чипровски ). Нещо, което нямам търпение да опитам. Стискам палци на Цецо и чакам да направи още вкусове, които да изпием с приятели. Наздраве!

пивоварна Чипровско пиво

Пивоварната на Цветомир в град Чипровци, ул. „Огоста“ 3, град Чипровци

Бирен тур в Чипровци

Идеята на 21-годишния предприемач Цветомир Стефанов е вратите на малката му пивоварна да са винаги отворени за посетителите, за да покаже как приготвя свежата напитка с подбрани сортове хмел, малц и чиста планинска вода. Фондация „Америка за България“ подкрепя финансово младия предприемач, за да купи кухненско оборудване, с което със семейството му да приготвят местна кухня като мезе към бирата на туристите. Ние опитахме от „Гнетените“ чушки с боб с бабина душица ( мащерка ). Да си оближеш пръстите!

Телефон за записвания: + 359 882 729 737

Гнетени чушки с бон Чипровци

Гнетени чушки с боб

Сред типичните чипровски ястия, които Цецо предлага в бирения тур са зелевите сарми с орехи, ориз и праз; Джурканата коприва ( мега вкусна гозба, която опитахме ); Чипровско пържено, Чипровска баница, качамак, Чипровски сушени мезета, Чипровска наденица с манатарка и т.н.

Джуркана коприва Чипровци

Джуркана коприва

Хотел-механа „Павлова къща“

Освен пивоварната, Цветомир отговаря и за семейния хотел-механа “Павлова къща”. Чудесна къща за гости в комбинация с автентична механа, централно разположена в Чипровци. Сградата е с типичната старинна архитектура, характерна за региона с всички необходими за съвремието удобства. „Павловата къща“ разполага с един апартамент и две двойни стаи. В механата можете да опитате традиционни български специалитети и местни чипровски гозби.

джуркана коприва с Чипровско пиво

Статията за „Чипровско пиво“ е част от проекта „Популяризиране на туризма в Северна България”, финансиран от Фондация “Америка за България” и координиран от „Травентурия“ ООД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language