fbpx

Ханя, Ретимно и най-старото маслиново дърво, остров Крит (Видео)

Ханя, Ретимно и най-старото маслиново дърво, остров Крит (Видео)

Ханя – мястото, където различни цивилизации са процъфтявали през вековете. Разходката из подобните на лабиринт улички на Стария град, с красивите венециански имения, ще ви накара да се влюбите в града! Венецианската, турската, традиционната и модерната архитектура съжителстват в хармония, създавайки уникална и привлекателна атмосфера за посетителите. Старият град на Ретимно е един от най-добре запазените ренесансови градове в Гърция, съчетаващ ориенталския аспект на османското господство с ренесансовата венецианска архитектура, както и богатата история на града, която е в крак с модерното му развитие. За тези красиви перли ще ви разкажа в статията и двете видеа, посветени на градовете.

Ароматът на жасмин се носи по всяка малка павирана уличка в стария град на Ханя. Наричат китното градче – перлата на Крит!  Построен върху руините на древна Кидония – античен град от времето на минойската цивилизация), градът е оцелял след много нашествия.

Крит – най-големият гръцки остров и петият по големина в Средиземно море привлича туристи от целия свят. И има защо. Крит си има от всичко и то по много – митология и история, великолепна архитектура, романтични градове, слънце, море, ослепително красиви плажове, високи планини, реки, каньони, огромни насаждения с маслини.

Ханя на остров Крит

Едва ли има човек, който да е разочарован от посещението си на острова. Населяван още от древни времена. Минойците владеели тези земи. А след тях и римляните, византийците, арабите, венецианците, османците – всички минали оттук, оставили своя отпечатък. Накъдето и да погледнете ще откриете нещо познато.

центърът на Ханя

ВИДЕО за Ханя и най-старото маслиново дърво, остров Крит, Гърция! ЧАСТ I

Разходка в Стария град на Ханя

Ще вкусите от културата на няколко цивилизации, стига да имате очи, за да я откриете. А тя често е видима с просто око, но понякога и скрита от любопитните погледи. И тук римляни, византийци, венецианци и османци са създали мултикултурния привкус на Ханя, на който можем да се насладим и днес.

старият град на Ханя
Морската джамия

Архитектурата на розовата Джали Цамиси – „Морската джамия“ ще грабне вниманието Ви! Това е най-старата мюсюлманска сграда на острова. Част от южната страна е унищожена от жестоката бомбардировка на нацистите по време на Втората световна война. Днес красивата сграда се използва като изложбена зала.

Джали Цамиси – „Морската джамия“ Ханя
Старото пристанище

Разходката по старото Венецианско пристанище на Ханя е задължителна. Разбира се, трябва да прецените сутринта или привечер да го направите, защото през деня слънцето няма да ви пощади, а и някак цветовете не са толкова ярки, когато е напекло силно сградите.

стар град Ханя
Старият фар

Пристанището е истинско бижу, което някога обслужвало венецианските военни кораби. Фарът се намира в края на пристана, защитаващ пристанището от север. Построен е през 1570-та от венецианците и реконструиран през 1830-та от египтяните и оттам нататък запазва сегашното си състояние. Кулата е висока 21 метра, а светлината му се вижда от 11 километра. Можете да се разходите по дължината на целия вълнолом.

фар Ханя, остров Крит

Всички кафенета, ресторанти, таверни, сладкарници и магазини по крайбрежната алея, едно време били складове, където разтоварвали стоките от корабите. На горните етажи отсядали моряците и търговците, за да отпочинат от дългия път.

крайбрежна алея

Покрай заведенията за хапване и пийване се вият прелестни улички, които като в лабиринт, може да разгледате. Всяка крие съкровища – магазинчета за сувенири, дрехи или сладки вкусотии, традиционни ателиета за обувки и кожени изделия, както и керамика Пълно е със скрити малки ресторантчета, кафенета, красива архитектура и автентичен живот, които ще ви запленят.

Опитайте местната кухня, за да разберете защо критската кухня е получила световно признание. В рибните таверни, ресторанти и историческите кафенета, вкусовете ще ви завладеят. Тук гастрономическото въображение се развихря. Бугаца със сметана, сирене graviera, морски дарове, агнешко и козе месо, критски вина и ракия. Купете си задължително от вкусния критски мед от мащерка.

Най-красивите плажове около Ханя

В района на Ханя се намират едни от най-красивите плажове на острова. Най-впечатляващите са Балос (видео), Елафониси (видео), Фаласарна, Ставрос и Сейтан Лимани (видео), Кедродасос (видео) и Превели (видео). Има разбира се и безброй други невероятни плажове около бреговата линия, от организирани курорти до уединени заливи. Тук всеки може да намери нещо за себе си.

ВИДЕО за Ханя и град Ретимно, остров Крит, Гърция. ЧАСТ II

Родното място на Зевс

Островът се слави с родното място на Зевс! Върховният и най-могъщият сред боговете според древногръцката митология. Владетелят на Олимп, богът на небето и мълниите, бил отгледан на Крит от планинските нимфи. На острова се намира и друга забележителност, обявена за „паметник на природното наследство“. В село Вувес на остров Крит се намира едно от най-старите маслинови дървета в света. На около 3000 години!

Най-старото маслиново дърво в света?

Гърците твърдят, че маслината е най-старата в света на възраст между 3 и 5 хиляди години. В спора къде се намира най-най-най-старото маслиново дърво се включват и Италия, Испания, Турция, Ливан, Израел, Малта, Черна Гора и Португалия. Маслиновите дървета са способни да удържат на ситуации, които унищожават останалите дървета. Те могат да издържат на суша, болести и дори на пожар. Това позволява на маслиновите дървета да процъфтяват в продължение на хиляди години, докато останалият свят се променя около тях. Маслиновите дървета покриват приблизително 1/4 от повърхността на Крит. Под сянката на древното маслиново дърво в село Ано Вувес на остров Крит. Смята се, че това е най-старото маслиново дърво в света, което все още дава маслини. Възрастта му е над 3000 години.

най-старото маслиново дърво в Гърция

Маслиновото дърво в село Вувес, остров Крит

Древното маслиново дърво във Вувес все още ражда висококачествени маслини. Точната му възраст не може да бъде потвърдена с помощта на радиоизотопно датиране, тъй като сърцевината на дървото е била изгубена през вековете. Кухият му ствол и интересните извивки впечатляват над 20 000 туристи, които посещават мястото всяка година.

маслиново дърво Крит

Обиколката на ствола на маслината е 12 цяло и пет метра, а диаметърът близо 5 метра. Клони от дървото са използвани за изплитането  на венци за победителите от Олимпийските игри в Атина през 2004 година и Олимпийските игри в Пекин през 2008-ма. До столетницата се намира Музеят на маслиновото дърво на Вувес. Входът е безплатен, като в него са изложени експонати, които демонстрират отглеждането на маслиновите дървета в района и преработката на маслините за зехтин и други цели. Тук се намира и фосил на маслинови листа, намерен около калдерата на вулкана на остров Санторини, като възрастта му е определена на 50 хиляди години.

Плодовете на древното маслиново дърво произвеждат най-добрия зехтин в света, което прави района люлката на отглеждането на маслини на остров Крит. Тъй като маслиновото дърво непрекъснато обновява дървесината си, то от древни времена служи като символ на безсмъртието.

Маслиновото дърво символизира мир и просперитет, както и надеждата за възкресение и проспериращ живот. Гръцкият зехтин или „течното злато“, както го нарича Омир, е част от историята на Гърция от древността. Гърция има определено най-високото потребление на зехтин в света, надхвърлящо 24 литра на човек за година. По целия свят има приблизително 800 милиона маслинови дървета, от които приблизително 95 процента се отглеждат в средиземноморския басейн, който има най-добрите почвени и климатични условия за отглеждането на маслини.

Ретимно

Ретимно

Отправяме се към друг красив град – чаровният Ретимно. Той е разположен между Ханя и Ираклион. Съвсем близо до него е разположен уникалният плаж Превели с палмова гора и река, която се влива в морето. Старият град на Ретимно е един от най-добре запазените ренесансови градове в Гърция, съчетаващ ориенталския аспект на османското господство с ренесансовата венецианска архитектура, както и богатата история на града, която е в крак с модерното му развитие. След завладяването на Крит от венецианците през 1204-та година, изграждането на град Ретимно се основава на венецианската архитектура.

фар в Ретимно, остров Крит

И тук ще видите красиво пристанище – най-популярното място в града. Фарът е построен от турците през 16-ти век. Около вълнолома са разположени  живописни тесни улички с елегантни къщи, кафенета, таверни и изключително приятна крайбрежна алея. Периодът на османското владичество оставя своите архитектурни особености. Венецианските манастири са превърнати в джамии с минарета. Разпръснати по тесните улички на града, много резиденции са запазени като изключителни образци на турската архитектура. Типичната му характеристика е разширеното използване на дървесина. Начинът на строителство в годините на турското завоевание се променя и добре издяланият камък на венецианците отстъпва мястото си на дървения скелет, запълнен с дребни камъни. След това стената е боядисана с богата мазилка.

архитектура Ретимно
Фонтанът Римонди

Градчето е пълно с красиви площади, а на един от тях – наречен Петичаки – ще видите Фонтана Римонди. Построен през 1626-та, за да осигури на жителите прясна питейна вода. Оградена от колони, водата тече от три лъвски глави в три корита. Семейният герб на фамилията Римонди все още може да се види над главите на лъвовете.

Фонтанът Римонди

Ренесансова архитектура

Ретимно е описан като „най-добре запазеният пример за ренесансова битова архитектура, открита извън Италия“. Близо 700 венециански сгради красят градчето. Някои от тези шедьоври са превърнати в елегантни хотели, барове и антикварни магазини. Старият аристократичен вид на сградите от 16-ти век със сводести врати, каменни стълбища и с дъх на ориент, е впечатляващ. Ретимно ще ви представи кулинарни изкушения, вдъхновени от ароматната кухня на Крит и известните вкусни местни продукти. Ресторанти и старинни малки таверни с градини ще задоволят всеки вкус.

Крит – „средиземноморското бижу“

„Крит е средиземноморско бижу. Той е богат на археология и митология, която е отразена в неговите древни руини и културни забележителности“, така описват острова в ТРИПАДВАЙЗЪР Крит е сред четирите най-добри дестинации в света за 2019 г. според популярния сайт.

Ханя през нощта

Разнообразието е подправката на живота на най-големия гръцки остров. Крит, домът на легендата за Минотавъра и родното място на първото еволюирало общество в Европа, е ярка и чувствена мозайка от контрасти: от високи планини и плажове с розов пясък до бурен нощен живот и традиционни кафенета.

Стоейки на кръстопътя на три континента, островът е описан от Омир в неговата Одисея като „прекрасна земя… всред тъмното като вино море“.  

нощ в Ханя

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language