fbpx

Остров Милос – там, където е открита Венера Милоска (Видео)

Остров Милос – там, където е открита Венера Милоска (Видео)

Подобно на Санторини и цикладският скъпоценен камък Милос, е разположен върху стар вулканичен кратер. Островът с форма на подкова е дом на някои от най-емблематичните пейзажи, които Егейският регион може да предложи. Специфичната геология и вулканичното минало на Милос, добавя към красотата му изключителни вулканични скални образувания, горещи извори, пещери и богата морска дива природа. Добивът на обсидиан или Dragonglass, както е известно на феновете на Game of Thrones, допринесло за просперитета на острова през древни времена.

скалите Саракинико на остров Милос

Приказният остров

Тих и спокоен остров с непретенциозен чар, живописни рибарски селища и богата история. До римско време Милос има огромен артистичен и културен принос към гръцката култура, предоставяйки някои от най-добрите примери за скулптура, оцеляла от древния свят. 

рибарско селище остров Милос

Островът на Венера Милоска

Някои от тях са статуята на Асклепий в Британския музей, статуята на Посейдон в Атина и разбира се световноизвестната статуя на Венера Милоска, открита през 1820-та година от местен фермер. Зашеметяващата статуя е изложена в Лувъра в Париж, където туристи от цял свят се тълпят, за да я зърнат. Цялата история на прочутата статуя можете да видите във видеото.

ВИДЕО за гръцкия остров Милос, където е открита световноизвестната Венера Милоска, ЧАСТ I

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Милос – богатата на минерали земя е дом на един от най-старите мини в Средиземно море. Разположен в сърцето на Егейско море в югозападната част на Цикладите, Милос може да се похвали с колоритен пейзаж и брегова линия, която наброява повече от 70 изумрудени плажа.

плаж на остров Милос

ВИДЕО за гръцкия остров Милос, където е открита световноизвестната Венера Милоска, ЧАСТ II

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Плака

За разлика от пристанището Адамас или Адамантас  – най-големият град на Милос, малката Плака е съвсем малка, но истинско бижу, което блести на един от високите хълмове на острова. Градчето е основано през 13 век, след венецианската окупация. Малките варосани къщи, калдъръмените улички, по които романтично са разхвърляни заведения, ще ви очароват.

Градчето е изключително тихо, няма тълпи от туристи и ще можете да му се насладите напълно. Милос е страшно красив остров! Не е като останалите, има чар, по-спокоен е, няма толкова много хора, улиците са буквално пусти, това, което ми прави впечатление е, че тук използват различни цветове – жълто, тъмносиньо, светлосиньо, червено, зелено – почти всички цветове в дъгата са по улиците на Милос.

Богата палитра от багри, която жителите не са пестили по домовете си. Плака е построен на хълм на 220 метра над залива Адамантас. Панорамната площадка до една от църквите предлага зашеметяваща гледка към морето и Мелианския залив.

гледка от Плака, остров Милос

На площада се намира и тази пъстра мозайка. Плака е изпълнена с мини площадчета и тесни улички, където можете да изпиете по кафе, да хапнете традиционна гръцка храна и да си почините от горещото време.

обяд на остров Милос

Клефтико на остров Милос

Време е да охладим страстите, затова се насочваме към един от заливите, откъдето тръгват лодките за едно от най-известните места на острова – леговището на бандитите Клефтико. Няма по-добър начин да откриете красотата на острова с постоянно променящи се цветове и очарователни плажове, от това да се качите на лодка, за да разгледате подробно бреговата ивица. На места пейзажът е драматичен и не прилича на нито един от останалите гръцки острови. Скалите наоколо приемат цветовете на минералните находища, които съдържат. Сяра, перлит, мед, желязо, аметист, манган и други, блестят от слънчевите лъчи.

плаж на остров Милос

Единственият начин да видите голяма част от тези скали и заливите с невероятни плажове, е откъм морето. Корабчето ни плава към най-отдалеченото място в югозападния край на острова, там където е сгушен Клефтико.

Клефтико разходка с лодка
Клефтико – разходка с лодка
Леговището на бандитите

Местните казват, че ако не видите мястото, значи изобщо не сте били на Милос. Известният залив Клефтико или леговището на бандитите, е бил старо убежище на пирати и сега е една от най-популярните туристически атракции. Със своята кристално чиста вода, пещери и внушителни скални образувания, също не е за изпускане от поглед.

скали Клефтико остров Милос
Клефтико и неговите бели скали

Един от символите на Милос представлява грyпa oт морски cκали с xарaктерни фοрми и лабиринт oт морски пeщери. Внушителните скали, които изскачат от морето, са известени още като Морската Метеора.

Морската Метеора
Морската Метеора на остров Милос

Много от пещерите са били създадени през вековете от ерозията на ветровете и морето. А те някога били свърталището на пиратите.

остров Милос залив Клефтико
Легендата за пещерите

Легендата разказва, че една от пещерите в Клефтико била скривалището на пирати. Там се намирала огромна съкровищница, която и до днес обаче не е открита. Пиратският залив е бил убежище за пиратски лодки и оттук получава името си Kleftiko – kleftis на гръцки означава крадец. Пиратите дебнели от пещерите, чакайки да преобърнат вражеските кораби.

пещерите на пиратите на остров Милос

Мястото е като магнит за моторни лодки, яхти, катамарани и туристически корабчета, като нашето, които пускат котва в залива. Гмуркането с шнорхел в магически чистата вода е връхна точка на морската ни разходка.

под водата на остров Милос гмуркане

Най-интересното занимание е плуването до една от пещерите. Можете да влезете и излезете, ако не ви е страх разбира се. На лодките раздават макарони от пяна, с които по-страхливите да могат стигнат до пещерата, без да се притесняват от потъване.

Клефтико остров Милос пещери

Усещането на плуваш около грамадните бели вулканични скали е незабравимо. Слънчевите лъчи докосват дъното, а водата променя цвета си от тюркоазено синьо, през кобалтово синьо да чак до много тъмно синьо, особено когато си в най-тъмната част на една от пещерите. Емоцията определено си заслужава и мога да ви уверя, че няма нищо страшно, макар че много от туристите не посмяха да влязат в пещерите.

Клефтико пещера

Уникално е усещането! От едно корабче хвърлиха хляб и отдолу всички риби се струпаха, за да си хапват. Много е готино наистина, водата е страхотна, препоръчвам ви разходка с лодка и гмуркане около пещерите!

под водата на Клефтико

На връщане към пристанището, откъдето поехме към Клефтико спираме на друг известен залив. Корабът ни хвърля котва далеч от брега, а капитанът предизвиква само смелите да стигнат до красивия плаж и предупреждава, че на отиване е лесно, но връщането е срещу течението и отнема време и повече сили.

красивите плажове на остров Милос

С едно наум скачам в уникално синята вода и започвам да плувам към брега, докато повечето туристи остават да се разхладят плувайки наблизо до кораба.

плажове остров Милос

Саракинико

Следва да разгледаме най-най-най-емблематичното място на Милос, което се намира на североизточния бряг. Това, което всички световни пътеводители показват на страниците си. Запазената марка на Милос – Саракинико! Уникален геоложки профил, който го превръща в едно от най-впечатляващите природни места в Гърция. Дълги, бели и гладки скали с хоризонтални слоеве създават уникални форми около морето. Ерозията, причинена от вълните и вятъра, с течение на времето създала малки и големи кухини навсякъде по скалите.

Саракинико на остров Милос

Прекрасният, примамлив, извънземен пейзаж на плажа Саракинико е един от най-популярните на гръцките острови. Неговата уникална структура, разнообразното пространство и лазурните, изумрудени и тюркоазени води в ярък контраст с ярко бялата скала, създават несравнимо изживяване за всеки, който има късмета да отиде.

Саракинико на Милос
Причудливите форми на Саракинико

Зашеметяващите ярко бели скални образувания на Саракинико са създадени от няколко слоя фосили на морски и сухоземни организми върху вулканичната скала в продължение на хилядолетия. След това вятърът и морето са изваяли скалите, създадени от наслояването на вкаменелости, в причудливи и неземни форми, които превръщат мястото в уникално.

Sarakiniko

Саракинико е кръстен на сарацинските пирати , за които се твърди, че са използвали и тези пещери и тунели, като скривалище за себе си и своите съкровища.

снимка за спомен на плаж Саракинико остров Милос Гърция

Саракинико е лунният пейзаж на Гърция! Необикновена сцена от бяла като тебешир скала, изгладена и оформена от вятъра и вълните. Крайбрежна пустиня с цветовете на ерозиралата вулканична пепел, пясъчник и пемза, контрастираща с лазурното море. Отркрити са фосилизирани миди и други организми, които са на възраст над 1 милион години.

Самият плаж на Саракинико е малък и често претъпкан от туристи, затова голяма част от хората поставят хавлиите си по белите скали, заради липсата на място на пясъка. Ако няма силно вълнение скалите са идеални за скокове в тюркоазената вода. Най-доброто време от деня за посещение на Саракинико е рано сутринта и в късния следобед. Белите скали отразяват слънчевата светлина, което прави района изключително горещ по обяд. Казват, че при пълнолуние ефектът наоколо е извънземен, но за съжаление нямаше време да останем, за да го видим.

залез остров Милос, Гърция

Крузният ни кораб Celestyal Crystal oтплава по залез към следващото приключение. Препоръчвам горещо круизната компания Celestyal Cruises, която е най-добрата в пътуванията по вода в Гърция и района. Оферти мове да разгледате тук.

ВИДЕА за пътешествията до други гръцки острови и Ефес в Турция на борда на Celestyal cruises:

Ефес – Турция – видео

Остров Крит и дворецът Кносос – видео

Остров Санторини – видео

Остров Миконос – видео

Остров Делос – видео

залез Гръцки острови
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language