fbpx

Взривяването на Мавзолея на Георги Димитров (видео)

Мавзолеят на Георги Димитров в центъра на София

Темата дали трябваше да бъде взривена сградата остава спорна и до днес

На 21 август се навършват 24 години от събарянето на мавзолея на Георги Димитров в София. И до днес продължават споровете, трябваше ли най-яркият комунистически символ в центъра на столицата да бъде премахнат. Мавзолеят не се даде лесно и трябваше да бъде взривен на няколко пъти.

ВИДЕО за разрушаването на мавзолея на Георги Димитров през 1999 г.

Неуспешното взривяване на Мавзолея

Операцията по взривяването е ръководено лично от вицепремиера Евгений Бакърджиев. До него е и премиерът Иван Костов. С притаен дъх очакват детонацията от покрива на Държавния архив. Мавзолеят на Георги Димитров устоява на 2 детонации. След първия неуспешен опит да бъде взривен с 300 килограма взрив, сградата само се накланя.

Полуразрушеният мавзолей. Снимка: Олег Попов

„Това, което е килнато на една страна, трябваше да бъде купчина отпадъци! Но, както виждате в момента  стои като един кашон на 40 градуса“, казва след първия опит за взрив тогавашният зам.-министър на труда и социалната политика Теодор Дечев.

„От това вече никога няма да става мавзолей! Дечицата няма да имат за какво да се разделят след 5-10 или 50 години”, коментира тогавашният вицепремиер и министър на регионалното развитие Евгений Бакърджиев.

„Това е един позор за властта!“, коментира тогава Георги Пирински от БСП.Раждат се и първите вицове: „Гробницата не рухвала, понеже Велко Вълканов и Жан Виденов я подпирали отвътре“, разказвал шегаджия.

Редактор на новинарската емисия на NOVA – „Календар“ по това време е Александра Тренкова. „То не се случи от първия път. Сега е смешно, но тогава никак не ни беше смешно, защото трябваше за много кратко време да реагираш. Какво правим сега? Кой ще ни каже кога ще е следващият опит? Ами ако те не искат да ни кажат? Стоим ли на позиция? Ще правим ли извънредна емисия? Споменът ми е, че наистина това е един от малкото случаи, когато имаше много голям интерес към дадена тема”, казва Тренкова.

Едва на 27 август мавзолеят е разрушен напълно. Тогава народът кръщава Евгений Бакърджиев – Бъки Бомбата.

Отломките след детонациите. Снимка: Олег Попов

Изграждането на мавзолея

Лидерът на БКП – Георги Димитров умира на 2 юли 1949 година. На следващия ден е взето решение да се издигне мавзолей в столицата, в който да бъде изложено балсамираното му тяло. Постройката заема 560 кв. м заедно с трибуната. Височината е 12 метра. В построяването на мавзолея участват над 600 работници, които работят денонощно. Изграден е за рекордните 6 дни. Любопитното е, че разрушаването на мавзолея – център на тоталитарния култ към Георги Димитров като „вожд и учител на българския народ“ отнема толкова дни, колкото трае и построяването му.

Разрушаването на мавзолея на Георги Димитров. Снимка: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language