fbpx

Малта

Архитектурата и културата на Малта се ражда от морето. Разположена между Сицилия и северноафриканското крайбрежие, островната държава е известна с драматични брегови линии и исторически забележителности.

В Малта за 4 дни: от петък ( каца се рано сутринта ) до понеделник ( излита се в късния следобед ). Летяхме с Wizz Air. Достатъчно време, за да разгледаме нещата, които си бяхме набелязали предварително. Столицата Валета, околните градчета, Мдина и остров Гозо.

Изглед към Валета

Разбира се, 4 дни са малко, за да видим всичко, но не е нужно да препускаме, защото можем да се върнем и друг път за останалото.

Ден първи: дъжд, вятър и вълни

Слънце, море… Да, ама, не! Малта ме посрещна развълнувана, дъждовна и ветровита. Или както казват местните: „трябва да си истински късметлия, че да случиш баш на такова време!“ Пакостницата, която причини поразии и наводнения в цяла Сицилия, се преместила насам, нахалницата му.

Бурята си е буря. Реки по улиците. Разхвърляни чадъри от вятъра и намусени минувачи. Това трябва да се изтърпи. А най-добрият начин е с едно ристрето. До дъно. Ударно. След това един кроасан с пистачио и светът става друг.

Вълните ти се струват по-малки, а дъждът – безобиден, даже въобще не те мокри. В такива дни се предаваш на времето и се оставяш на вятъра да те разходи, както му е редът из улиците на Малта.

Да ви кажа честно, никак не са зле цветовете. Водата е отмила праха, направо е лустросала пейзажа. Свеж, с дъх на буреносен облак и някаква канела от близката джелатария. А когато дъждът спре и с епояви една дъга за разкош, ехеее. Всичко си идва на мястото 🙂

Бързам да разгледам. Оставям Ви да хвърлите поглед на тези фотоси (къщата със сините прозорци и врати), че телефонът е вир вода. Няма страшно. Свикнал е на приключения.

Време е за хапване. Вместо малтийска, решаваме да хапнем мексиканска храна. Мама мия, каква вкусотия! Но пък, за да спазим традицията, си поръчваме малтийска бира.

След вкусната храна е време да се разтъпчем подобаващо из нощна Малта. Препоръчвам Ви разходката по крайбрежната алея.

Покрай алеята е пълно с барове, заведения и джелатерии с вкусен сладолед и сладки изкушения. След навъртяни няколко километра решаваме да се върнем с автобус. Билетът е 1,50 евро, купува се директно от шофьора с кеш или карта и важи за 2 часа, независимо колко линии и превозни средства ще смените. Трябва само да показвате билета и часа на купуване.

Ден Втори: перлата на Малта – столицата Валета

Фонтанът във Валета

През нощта продължи да вали. Голям праз. Нали бяхме на сухо и топло място. На сутринта бяхме изненадани, когато слънцето буквално нахлу в стаята. Усмивките ни изгряха на мига и нетърпеливо се приготвихме за ден без чадъри!

Бързо късо кафе, парче пица само за 1 евро от малките павилиончета (семеен бизнес за много от малтийците) и веднага на автобусната спирка за Валета. Не вярвайте на разписанията за автобусите, нито на приложението за градския транспорт в града. Водачите в Малта си имат собствено разписание и обожават да закъснават, а ако автобусът е пълен даже няма да спрат. Така загубихме около 30 минути в чакане, докато се качим на този за столицата. Така че имайте го предвид, особено ако гоните връзка за друг град или пък ферибот за Гозо.

Архитектурният разкош на Малта

Франческо Лапарели проектира Валета на базата на правоъгълни решетки от улици, които са широки и прави. Решетката започва от градската порта и завършва от другата страна на Валета във Форт Сейнт Елмо, който гледа към двете морски пристанища близо до Валета: Гранд Харбър от източната страна и Марсамксет от западната страна. За да укрепи града срещу атаки отвън, Валета е заобиколен от бастиони, някои от които стигат 47 метра височина.

Част от планирането на улиците във Валета е наистина уникално, предвид отбраната на града. Някои от улиците му падат стръмно, което някога затруднявало маневрирането на вражеските войски. Тези улици имат стълби, изградени по такъв начин, че рицари в тежки доспехи да не могат да се изкачват по стълбите.

Валета е архитектурен шедьовър. Заобиколен от извисяващите се и величествени укрепления, построени от Ордена на рицарите на Свети Йоан, той е съкровищница на архитектурна красота от барокови сгради с прекрасни дървени разноцветни балкони, дворци, впечатляващи църкви, театри и живописни градини.

Най-малката столица на Европа с площ от едва 0,55 km² и малко над 7000 жители. Само Ватикана е по-малък с 0,44 km² и с население от 800 души. Валета е заобиколена от море и бастионни стени от 16-ти век. Има изключителен чар заради стотиците сгради със силно изразен бараков характер.

Заради художествените и исторически съкровища Валета е обявена за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1980 година. Построен след Великата обсада на Малта през 1565 година, която възпрепятства напредването на османската мощ в Южна Европа.

Кръстена е на Жан Паризо де ла Валет, велик майстор на ордена на рицарите на Св. Йоан Йерусалимски. Градът става столица на Малта през 1570 година. Хората от всички части на острова се стичат в големия град, за да живеят в безопасните му укрепления, особено след като Мдина, дотогава столицата на Малта, губи славата и привлекателността си. Пищните дворци и църкви с изящни фасади и богати скулптурни мотиви, превръщат Валета в град за чудо и приказ.

По улиците на Валета

Валета е укрепен град, разположен на хълмист полуостров между две от най-добрите естествени пристанища в Средиземно море: Марсамксет и Гранд Харбър.

Валета е построен така, че през улиците му да минава постоянно вятър, като по този начин градът да се охлажда през изключително горещото лято.

Изглед от Валета

Ще забележите колко на гъсто са построени варовиковите сгради с пъстри дървени балкони и въпреки това няма да усетите клаустрофобия между тях 🙂 Дълги прави улици, малки площадчета и уникални гледки от крепостните стени. Въпреки малкия си размер в столицата има над 25 църкви с уникална архитектура.

През годините Валета е посрещала императори, държавни глави, художници и поети, както и хиляди туристи от цял свят.

320-те паметника на Валета, всички на площ от 55 хектара, я правят една от най-концентрираните исторически райони в света! От бароковата архитектура и изкуство до любопитните наклонени улици, очите ви ще се насладят накъдето и да погледнете.

Това, което най-много ме впечатли са декоративните малтийски балкони, нишите със статуи на светци и уникалните табели на стари магазини. Истински разкош!

Когато сте във Валета задължително седнете в някое от кафенетата на малките площадчета. Къско кафе с една канола с рикота ще ви ободри и даде нови сили за още разходки из града!

Канола с рикота и шам фъстък

Валета през нощта

Вечер столицата е много по-тиха. Тълпите от туристи ги няма. Светлините на града са приглушени, а малките улички – пълни с романтични ресторантчета. Чаша малтийско вино и заслужена почивка след голямото обикаляне през деня!

Следва продължение…

Ще се разходим до „Тихия град“ Мдина и остров Гозо и неговата столица Виктория

„Тихият град“ Мдина, Малта

2 Comments

  1. РАЙКА ХРИСТОВА
    13.11.2021 /

    С огромно удоволствие чета живописните Ви описания-все едно аз съм там и съпреживявам вашите обиколки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language