fbpx

Арахова – кралицата на Парнас или „зимният Миконос“ (Видео)

Арахова Гърция

През зимата планината Парнас се превръща в идеалното място за ски или сноуборд. А Арахова в зимната столица на Гърция. Поради близостта си до Атина, градчето посреща всяка година (от началото на ноември до края на април) много посетители на своите заснежени склонове. 

Каменните къщи, традиционните малки улички, луксозните вили, ресторантите и оживените барове правят Арахова една от най-популярните дестинации за атиняните и знаменитостите на гръцкия шоубизнес за техните зимни ваканции. Наричан още „зимният Миконос“!

Кралицата на планината Парнас

Арахова – планинско живописно градче с традиционна архитектура, сгушено в подножието на планината Парнас. Това е най-космополитната зимна дестинация в Гърция с три модерни туристически съоръжения за зимните спортове и наситен нощен живот. Близостта на известния ски курорт до Атина и спиращите дъха планински гледки, са причината мястото да бъде изключително посещавано. И оказва се не само през зимата, но и през лятото, когато гърците и туристите бягат от адската жега, за да търсят прохладата на планината.

ВИДЕО за „зимния Миконос“ – градчето Арахова:

Арахова може да се похвали не само с прекрасна гледка към планината и към морето, но и с едно от най-популярните туристически места в Гърция – древният град Делфи, който се намира буквално само на няколко километра. Тук се намира пъпът на света. Зевс пуснал два орела от двата края на планетата. Според мита, там където се срещнали бил центърът на света.

Две в едно: хем на планина, хем на море

Това, което със сигурност ще ви изненада е, че Арaхова се намира близо до много красиви плажове, което превръща града в чудесна ваканционна дестинация и за лятната ваканция. 

Хем си в планината, хем си на морето. За всекиго по нещо, за да няма сърдити. Сутринта си на плажа, а вечерта отмаряш на хладно.

Часовниковата кула – символ на Арахова

Кралицата на Парнас, както я наричат местните жители, е построена амфитеатрално и се простира великолепно до южните склонове на Парнас, на надморска височина от 960 метра, завършвайки на скала. Едно от местата с най-красивите гледки към планините и накацалите къщи по склоновете, е точно под часовниковата кула – символ на Арахова!

часовник Арахова

Часовникът е и най-сниманото място в града. Извисяващ се на скалата Тирия, той става още по-впечатляващ през нощта, когато е осветен. Историята му започва около началото на 18 -ти век, когато часовникът е бил част от митрополитската църква „Въведение Богородично“, която е била разрушена от земетресение през 1870-та. След реконструкцията си часовникът приема формата, която има днес. Някога е бил използван като естествен хладилник за съхранението на храни и сирена, докато по време на окупацията на Гърция е представлявал скривалище за важни предмети от града.

часовникова кула в Арахова

Отличителната архитектура на Арахова

Арахова е известна със своята отличителна архитектура, характеризираща се с каменни къщи с керемидени покриви и цветни дървени балкони, като отразява неговата историческа идентичност и допринася за неговата културна привлекателност.

Арахова Гърция

Стратегически център

По време на Гръцката война за независимост през 19 век Арахова е забележителен център на революционни действия срещу Османската империя. Стратегическото му местоположение го прави основна база за гръцките бойци и е ключов обект в няколко битки по време на войната. Градът има дълга история в производството на висококачествен ръчно изработен текстил, включително тъкани изделия и килими, които са допринесли за културното наследство на региона.

Съкровищница от вкусове

Арахова предлага незабравимо гурме изживяване. Не пропускайте да опитате от местните специалитети, като например контосувли (големи парчета свинско месо, набодени на шиш и сложени на скара с лук, домати, чушки и овкусени със сол и черен пипер, чесън и риган), кокореци (агнешки черва, пълнени с карантии), „хилопити“ (ръчно приготвена паста), сарми,  традиционни пайове и ръчно приготвени трахани.

сирене Формаела

Сиренето Формаела

Регионът на Арахова е добре известен със своите сухи вина и местното сирене, наречено формаела. Това традиционно сирене със защитено наименование за произход се произвежда от козе или овче мляко или от смес. Има особена цилиндрична форма поради плетените форми, в които се поставя да отлежава. Във всяка таверна в Арахова можете да опитате вкусната формаела на скара, саганаки, както и в други варианти.

салата със сирене формаела

Ще откриете деликатеса и във всеки магазин с традиционни продукти. Освен него произвеждат сладко миришещо сирене с твърда кора със сравнително мек вкус, което определено трябва да опитате!

Вино за разкош

Отпийте глътка от божественото местно вино Парнасос, червеното Мавруди и от Черната Арахова – плътен плодовит сорт.  Десертите им са разкошни, а определено Арахова можем да назовем като
гастрономическа съкровищница!

Независимо дали се интересувате от зимни спортове, природа, културно наследство, храна и нощен живот или просто търсите спокойствие, Арахова предлага по нещо за всеки пътешественик и приключенец през цялата година!

Арахова

ВИДЕО за Делфи и Делфийския оракул

ВИДЕО за Архова – „Зимният Миконос“

Сподели:
Арахова - зимната столица на Гърция. Кралицата на планината Парнас или "зимният Миконос". Известен курорт в Централна Гърция, близо до Делфи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language