fbpx

Подземен минен музей в Перник. 50 метра под земята (видео)

В центъра на Перник – градът на черното злато, се крие подземен музей. Първата копка на първия български рудник, в който сега се помещава музеят, е направена през 1891 година. Той е действащ до 60-те години на миналия век, когато залежите му са изчерпани.

Подземен музей Перник

В началото на 80-те години на ХХ век група пернишки миньори посещават солната мина Величка в Полша, която представлява подземен музей. Така се ражда идеята в Перник също да има подобен музей. Той отваря врати през 1986 година и до момента е единственият на Балканския полуостров и един от малкото в Европа!

Галериите в подземния минен музей в Перник

ВИДЕО за подземния музей с интересни и любопитни факти:

Единственият подземен минен музей у нас!

Музеят се помещава в две минни галерии с дължина 630 метра, в които са показани около 30 експозиции, които представят развитието на минното дело у нас. Проследява се развитието на техниката за добив на въглища, различни съоръжения за укрепване и осветление, както и транспортната техника – локомотиви ( електрически локомотив „Сименс“, 1925 година) и пътнически вагонетки, с които са се придвижвали миньорите.

Експонати в подземния музей

В коридорите на минния музей ще видите платформа с буре за вода поради състоянието на въздуха в галериите един миньор е изпивал по 5 -6 литра вода на ден. Ще видите фигурите на рудничните гноми. Вярва се, че те са пазители на подземните богатства, а миньорите считат, че те ги предпазват от беди в подземията.

Сред експонатите са и карбитна лампа от 1902 година, ръчна количка с дървени тарги, с които се изнасят въглищата, проходчески комбайн. Ще видите и макет на кон от 1896 година, когато се въвежда извозването на въглищата с коне. В галериите са работили 350 коня, като 250 от тях никога не са излизали над земята!

Десислава Миланова ( „Връзки с обществеността“ в подземен минен музей Перник: „В подземните галерии се образува един доста опасен газ, който миньорите наричат гризу. Той е много силно запалим. При най-малката искра може да предизвика взрив. В същото време проблемът е, че този газ няма нито цвят, нито мирис”.

В онези времена липсата на измервателна техника се компенсирала с канарчета.

Десислава Миланова: „Внасят клетката с канарчето и просто следят поведението му. Ако има такъв газ, канарчето започва да нервничи и да се блъска”.

Днес в музея се провеждат модни ревюта, сватби и театрални постановки, а тръпката да бъдеш в тунелите под земята е неописуема.  

„Дървото на щастието“

До входа на музея е запазено вкаменено дърво на повече от 50 милиона години. При влизане в мината миньорите са го докосвали за щастие, откъдето идва и името му.

Иконостас на Св. Иван Рилски в подземен минен музей Перник

Според легендата Иван Рилски се явил в съня на местен човек и посочил мястото, където се намирало черното злато. Години след откриването на мината миньори са затрупвани след срутване. Мъжете загубили вяра, че ще се спасят. В този момент се явил Св. Иван Рилски с фенер в ръка и извел миньорите от срутището. От този момент нататък миньорите приели светията като техен небесен закрилник и покровител.

Св. Иван Рилски – небесен покровител на миньорите

Работно време на подземен минен музей:

Адрес: 2300 Перник ул. Физкултурна №2

От понеделник до неделя от 09.00 до 16.00 часа

Часовете за посещение са: 09.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 и 16.00 часа

Заявка за посещение можете да направите на телефон: 0882 990 222
Също така и на e-mail: museum_pernik@abv.bg или в Регионалния исторически музей – Перник.

Музеят се посещава от групи не по-малко от 5 и не повече от 20 души.

Цени на билетите

За възрастни – 5 лв.

За ученици и пенсионери – 2 лв.

В цената на билета е включена екскурзоводска беседа на български език
Беседа на английски език – 10 лв.

Продължителност на обиколката в галериите

Обиколката на музея е около 40 минути. Задължително се поставят предпазни каски за главата, които се получават на влизане в галериите. Добре е да носите врухна дреха, когато посещавате мините през лятото, защото температурата вътре е много ниска.

Музеят на минното дело е част от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз под № 39.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language