fbpx

24 май! За пътя към просветата. От Възраждането, през комунизма, та до наши дни (видео)

Как се е променяло българското образование – от Възраждането, през комунизма, та до наши дни? За развитието и промяната – ретроспекция от миналия век до наши дни в следващото видео:

24.05.2017 г.

Възраждане

През 1875-а година празникът на народната просвета е отбелязан за първи път в Пловдив. Инициативата е на учителя Йоаким Груев. Тази дата той определил като празник на българското училище. Тогава едва 3 на сто от населението е грамотно. Но с бързи темпове културните дейци дават тласък на просветата.

През 1911-а вече 37% от новобранците в армията са грамотни. България изпреварва всички балкански страни. Привличат се преподаватели от чужбина. По царско време 24 май е един от най-тържествените и пищните в календара. Да се говори за делото на двамата братя, значи да се хвърли светлина върху дълбините на българската култура – тези думи огласят празника през 1941 година.

„Приказка за България“, Румен Манов

Комунизъм

Превъртаме лентата. Идва ред на комунизма. Режимът променя образователната система. Тя е подчинена на наложената комунистическа идеология. Въвеждат се принципите на марксизма-ленинизма. Някои науки са отхвърлени. Засилват се инженерните и точните науки. Преизпълнените планове се гонят и в образованието. Уравниловката при плащането удря престижа на учителската професия.

Твърди се, че комунистическата власт има и заслуги в развитието на компютърните технологии, космонавтиката, астрономията, математиката и спорта.

„Сендовска система“

Образованието преминава различни етапи. През 1979-а в 30 училища в страната е въведена така наречената „сендовска система“. Експериментът има за цел нови методи на обучение. Въведена е пълна интергарция на предметите. Създадени са над 150 учебника. Например предметът „природа“ включва изучаването на биология, химия, физика и география, а „Чета, пиша, смятам“ – математика, български език и литература. От пети клас се учи програмиране, а до пети клас учениците не са писмено оценявани.

Последният училищен звънец и незабравимите песни

Рязко сменяме настроението с музика! Моментът, в който учениците прекрачват прага на училището за последен път.

„Един неразделен клас“ – Тоника СВ

1981 година ражда мелодия на годината – тоталния и до днес хит – „Един неразделен клас“, изпълнен от „Тоника СВ”.

Срещаме се с Милица Божинова, която разказва за незабравимата от поколения ученици, песен. Химнът на абитуриентите

Снимка: личен архив на Милица Божилова

Милица Божинова ми предостави снимки от абитуриентския си бал! Тя завършва 32 гимназия в София, а наличието на малко момчета прави битката за кавалер, ожесточена. В онези години да намериш хубава рокля и обувки не е никак лесна работа, споделя певицата. Любопитни моменти от бала на Милица можете да видите във видеото по-горе!

„Учителко, целувам ти ръка“ – Роси Кирилова

Срещам се и с певицата на още една любима песен на завършващите. Химн на учителите, един поклон пред техния труд! Какво помни Роси Кирилова от абитуриентската си вечер и как е била облечена? Гледайте във видеото!

Снимка: личен архив на Росица Кирилова

На добър час на всички завършващи, които поемат към нов път! А към нашите просветители – учителите, дълбок поклон и огромна благодарност! Честит 24 май!

1 Comment

  1. Мариян Гоцев
    24.05.2021 /

    Прекрасен репортаж!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language