fbpx

Огнена земя и поща на края на света (видео)

Национален парк „Лапатая“ в Огнена земя

Защо Огнена земя и къде се намира Пощата на края на света? Видео материал в 2 минути:

Поща на края на света

В сърцето на Национален парк Tierra del Fuego, в най-южния край на Аржентина, се намира „Пощата на края на света“. Изградена от ламарина и дърво, върху малък мост във водите на канал Бийгъл.

Пощальон на станцията е мустакатият Карлос де Лоренцо. Напуска Буенос Айрес и идва да живее на остров Редонда – на около 2 километра от брега.

Постъпва на работа в пощата, която е била разположена на острова до 1997 година. Пощата била спирка за моряци и авантюристи, които изпращали вести до близките си.

Оттук до всички места по света можете да изпратите пощенски картички с колекционерски печати и марки. Изключително интересен сувенир.

Печат в паспорта

А за спомен задължително си вземете специалния печат с марка за доказателство, че сте посетили „Поща на края на света“. Поставя се в Червения паспорт.

Докато бяхме в пощата имаше опашка. Освен това цената ми се стори висока – около 20 и няколко лева. Затова продължихме разходката си в парка. След часове обикаляне по свечеряване дойде време да си хванем последния автобус към Ушуая. По средата на пътя неочаквано ми щукна да помоля да спрат, за да сляза. Всички в групата ми казаха, че съм луд, но щом си наумя нещо, трудно може да ме спреш 🙂 И така съвсем сам поех през гората към пощенската станция, като рискувах да бъде затворена, докато стигна.

Мрачно, ветровито и на моменти страшно. Така сред дивата природа с прибързана крачка, без жива душа по пътя, стигнах до постройката. И познайте какво? Заключено… Започна да вали. Излезе вятър. Чукам аз на вратата. Напразно. Втори път. Ни вопъл, ни стон. Тъкмо тръгвам и чувам как вратата се отключва.

И така… моето кратко приключение се увенча с успех. Пощальонът отвори, помолих се за печата и получий спомена в паспорта си!

А за късмет и транспорт към града, така не се наложи да вървя 12 км. в тъмното. А ето и какво не трябва да изпускате, ако посетите пощата! За още една уникална поща, само че в Антарктика и то българска, можете да видите тук!

Природа с тонове красота! Калейдоскоп, който фокусира величието на Огнена земя, такава, каквато е от хиляди години – девствена и удивителна! Кондори в небето, кристално чиста ледникова вода, непокътната гора и дробове пълни с най-чистия въздух на планетата… Магнит за душата… Наслада за сетивата!

Огнена земя

От другата страна на Магелановия проток от континенталната част на Патагония, Огнената земя е ветровито и често мрачно място. Тук властват стихиите – студена зима, прохладно лято, бури през пролетта, мраз през есента. Този отдалечен и суров архипелаг, скрит в подножието на Южна Америка, няма как да не развълнува всеки, който стъпи по тези земи.

На около 12 км. от Ушуая е входната порта към Националния парк Tierra del Fuego. Създаден е през 1960 година и защитава 68 909 хектара морска, гориста и планинска среда.

Назад във времето

Най-ранното сведения за обитаването на Огнена земя са около 6000-8000 г. пр. Н. Е. През 1520 година Фернандо Магелан, опитвайки се да обиколи света, навлиза през пролива, кръстен по-късно на негово име.

Там вижда облаци дим, издигащи се от многобройни запалени огньове по крайбрежието на Isla Grande. Така нарича земята Tierra del Humo (Земята на дима). Кралят на Испания обаче смята, че Огнената земя (Tierra del Fuego) ще бъде по-поетично.

Към 30-те години на миналия век местните племена на практика изчезват, до голяма степен поради „внесени“ заболявания от останалите континенти.

Споровете за границите между Чили и Аржентина

През годините двете държава спорят за границите в този обширен район. В края на 19 век изискват арбитраж на Великобритания, която през 1902 година присъжда на Аржентина източната част на Огнена земя. Двете страни почти влизат във война през 1984 година за три острова в канала Бийгъл.

Намесва се даже папа Йоан Павел II и въвежда мир. През 1991 аржентинският сектор придобива пълен статут на провинция и е известен като Provincia de Tierra del Fuego, Antártida e Islas del Atlántico Sur.

Според аржентинците тук можем да вдишаме най-чистия въздух в страната. Докато южната част на парка е достъпна за посетители, по-голямата част от парка е забранена за туристите с цел опазване на флората и фауната.

Заливът Lapataia е фиорд в северния край на канала Бийгъл, Огнена земя, Ушуая, Аржентина. Заобиколен е от магеланови гори, принадлежащи към Националния парк Tierra del Fuego. Lapataia идва от езика Yagán и означава „горски залив“.

Огненя земя привлича много безстрашни авантюристи като Магелан, Чарлз Дарвин и Франсис Дрейк. По тези негостоприемни земи със суров климат през вековете са стъпвали много златотърсачи.

Дивата природа

Можем да видим уникални животински видове и птици. Сред тях са: бобри, сиви и червени лисици, гуанако, андийски елен, видри, морски лъвове, пингвини, гъски гуси, изумрудени папагали, кондори, Магеланов кълвач, колибри и мнофо други редки видове.

Как да стигнем?

Вариантите за превоз до парка са два: първият е да хванем автобус или такси от Ушуая, за да стигнем до входа, където се плаща такса. Вторият вариант е да хванем парния влак до „края на света“ от железопътната гара Fueguino Austral, която се намира на 2 километра преди входната точка. Имайте предвид, че тази атракция е по-скоро за семейства с малки деца и не е никак евтина. За предпочитане е да ползвате градски транспорт или да платите екскузрия, която ви гарантира отиване и връщане в точно определени часове.

Паркът разполага с над 40 километра пътеки с различни трудности. Добре е да има човек, който е добре запознат с района, за да не се изгубите в гората.

Най-доброто време за посещение на парка

Огнена земя можете да видите през летните месеци от декември до февруари. Дните са топли и дълги (до 17 часа). Температурите са между 15-17 градуса.

Работно време и входни такси

Паркът е отворен от 08:00 до 20:00 часа. Входната такса за чужденци е около $420 песос. Може да позлвате 50% отстъпка от стойността на билета, ако посетите парка следващия ден. Между 1 май и 30 септември всяка година достъпът до Националния парк Tierra del Fuego е безплатен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language