fbpx

Етоша Намибия. Среща с дивата природа на Африка част I (Видео)

Етоша Намибия

Етоша в Намибия е истинска перла сред дивата природа. Това уникално място предлага на посетителите възможността да се потопят в огромното биоразнообразие, дивите животни и завладяващите пейзажи на Африка. Незабравимо пътешествие, което туристи от целия свят желаят да направят, за да се доближат близо слонове, лъвове, жирафи, зебри, носорози и много други диви животни. Организирането на сафари в Национален парк Етоша е най-добрият начин за наблюдение на животните. Пейзажите в Етоша включват солени равнини, водни депа и савани.

слонове Етоша Намибия

Етоша в Намибия се вижда с просто око от Космоса

Етоша в Намибия е огромно, голо, открито пространство с дължина от 130 и широчина от 50 километра. Мястото е най-голямата солена територия в Африка и е отличителната драматична характеристика на парка, видима дори от космоса. Смята се, че е образувано преди повече от 100 милиона години.  Първоначално теренът е бил огромно и дълбоко езеро, но с течение на времето преди около 16 хиляди години климатът  и движението на тектоничните плочи, е принудил реките, които някога са захранвали езерото, да променят курса си и да се влеят в Атлантическия океан. Това довело до бавното пресъхване на езерото и формирането на солта.

ВИДЕО за Национален парк Етоша в Намибия, част I:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Големите 5 в Африка

Големите бозайници в Национален парк Етоша включват лъвове, леопарди, слонове, носорози, жирафи, антилопа гну, хиени, планинска и равнинна зебра, спрингбок, куду, орикси и други. Сред по-дребните видове се срещат чакали, лисици, диви прасета, язовци, земни катерици. Паркът е дом на над 114 вида бозайници. В Етоша ще видите и много щрауси! Лятото е идеално за наблюдение на птици.

Летните дъждове превръщат някои от огромните басейни в сезонни езера и привличат мигриращите видове. Етоша е дом на 340 вида птици, около една трета от които са мигриращи. Най-доброто време да ги видите е през януари и февруари.

ВИДЕО за Национален парк Етоша в Намибия, част II:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Историята на Национален парк Етоша

Националният парк Етоша е оркрит за първи път от европейците през 1851 година, когато изследователите Чарлз Андерсон и Франсис Галтън пристигат в дивия регион. Етоша може да се преведе като „Голямото бяло място“ на езика Овамбо. Европейските търговски пътища на изток и запад от започват скоро да се отварят. През 1876-та американски търговец на име Маккирнан, който бил привлечен от района, коментирал: „Попаднахме на огромен брой животни. Едва ли ще ми повярват, ако кажа, че има хиляди от тях…“

Етоша жираф

Някога най-големият резерват за дивеч в света

През следващите тридесет години се засилва конфронтацията между европейците и местното население, както и нарастващата заплаха за животинските популации от цитирам  „прекалено ентусиазирани Европейски ловци на едър дивеч“. След като страната попада под германско управление в началото на 20-ти век, губернаторът на Германска Югозападна Африка, както тогава се нарича Намибия, доктор Линдквист, провъзгласява Етоша за национален резерват за дивеч. По това време резерватът покрива над 100 000 квадратни километра територия, превръщайки го в най-големия резерват за дивеч в света. Но след оспорване на границите и политическите смени през годините, паркът  се намалява до сегашния си размер от малко над 20 хиляди квадратни километра.

Национален парк Етоша под кръстосан огън

В края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век по-голямата част от дивите животни в парка били почти унищожени от тежката суша и след като попаднали на кръстосания огън на така наречената Гранична война, която погълнала Намибия, Южна Африка и Ангола по това време. С течение на времето и огромните усилия за опазването на животните, броят им значително се увеличил. В наши дни Етоша отново е едно от най-добрите места в света за разглеждане на уникалната дива природа на Африка.

Легендата за формирането на Етоша, Намибия

Според легендата на местните жители, формирането на Етоша предизвикала разстроена от смъртта на цялото си семейство и избито село, жена. Толкова много плакала, че сълзите ѝ образували езерото. Когато слънцето изпарило водата, всичко, което оставило след себе си, била солта от нейните сълзи. Така била създадена солницата Етоша.  

слонове Намибия

Етоша и киното

В наши дни през влажния сезон части от пресъхналото някога езеро се пълнят с дъждовна вода, привличайки стотици хиляди животни, които утоляват жаждата си. Етоша е част от Световния фонд за дивата природа. Паркът е използван като фон за част от сцените на научнофантастичния филм „2001: Космическа одисея“ или „Одисея в космоса“, режисиран от Стенли Кубрик. Сред другите интересни факти за Етоша е, че при размножителния период в парка могат да се видят над 1 милион фламинго.

зебри Африка

Водните източници в Етоша, които привличат дивите животни

Освен естествени източници на вода, паркът е пълен с изкуствени водоеми, захранвани от изкуствени сондажи. Те са и причината  за най-добрите възможности за наблюдението на дивите животни, които отиват до тях, за да утолят жаждата си. Някои привличат черни носорози и слонове. Други са най-добрите за  наблюдение на лъвове. Срамежливият и почти неуловим с просто око  леопард също има любим извор. Други са фаворити за голям брой антилопи, гну, зебри и жирафи. През сухите месеци повечето видове разчитат изцяло на тези постоянни водоизточници. 

Намибия животни

Всичко е въпрос на късмет в Етоша, Намибия

Колко и какви животни ще видим в Нац. парк Етоша е Божа работа. Всичко зависи от времето, от местоположението. Нашият шофьор е много добър и когато забележи, спира на момента. Виждаме го. Снимаме го. До момента видяхме зебри, жирафи, гну, антилопи, орикси и слонове. Надявам се да видим лъвове и ягуари. Не винаги са до пътя. Нямаме право да излизаме от превозното средство. Забранено е! Това е за наша безопасност, както и да не безпокоим животните. А и никой не иска да е изяден от лъв предполагам. Много приятна разходка, продължаваме напред!

Всичко в Етоша се свежда до комбинация от късмет и търпение. Гаранция дали ще видите диви животни по време на посещението няма. Намирането на добра позиция, изключването на двигателя на превозното средство, с което се придвижвате и изчакването, понякога с часове, обикновено водят до добри резултати и доволни туристи. Почти е сигурно, че ще видите преходите на зебри и спрингбок, които се смесват с орикси и къпещи се слонове. Национален парк Етоша е дом на четири от Големите 5. Лъвове, слонове, носорози и леопарди. Единственото животно, което липсва от „голямата петорка“ е биволът.

табела слон

Слоновете и лъвовете са често срещани в парка, докато неуловимият леопард се крие в гъсто обраслите с растителност райони. Въпреки това, една от най-добрите причини да посетите Етоша е неговата популация от черни носорози. Те са застрашени от изчезване и водоемите вероятно са сред най-добрите места в света, където можете да видите това ценно животно. Други рядък и застрашен вид е бързокракият гепард. 

Пътувам до Намибия с Травъл агенция NIKONA, които са страхотни професионалисти и направиха пътешествието ми незабравимо! Можете да видите екскурзиите, които организират на сайта им, като кликнете върху НИКОНА!

Още видеа за Намибия можете да видите тук:

Най-големият метеорит на Земята – Хоба – видео

Полет над пустинята Намиб – видео

Мъртвата долина Дедвлей – видео

Дюна 45 – видео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language