fbpx

Остров Закинтос, Гърция

Остров Закинтос, Гърция

Остров Закинтос, Гърция, известен още като Занте, е живописен гръцки остров, сгушен в Йонийско море. Разположен в западната част на Гърция, той е известен със своите девствени плажове, кристално чисти води и зелени планини, този остров привлича почитатели на природата и обичащи морето туристи от цял свят. Островът е известен с плажовете си, а някои от тях са наистина уникални. Най-известният е плаж Навагио, чието бяло пясъчно дъно и кристално чиста вода го правят едно от най-живописните места в Средиземноморието.

остров Закинтос

Закинтос: Идилия в Йонийско море

Хълм и замък Бохали: Кацнал на хълм с изглед към главния град Закинтос, замъкът Бочали предлага невероятна панорама към острова и морето. Вечер осветеният град под замъка създава магическа атмосфера. Сините пещери: Издълбани от естествена ерозия, Сините пещери са поредица от морски пещери с вода, която отразява хипнотизиращ нюанс на синьото. Изследването на този регион с лодка е незабравимо приключение. Фар Кери: Разположен на южния край на Закинтос, фарът Кери предлага спираща дъха гледка към Йонийско море. Залезът на това място е особено зрелищен. Град Закинтос (Хора): Столицата на острова, град Закинтос или Хора, предлага удоволствията на традиционните гръцки ресторанти, магазини и очарователни улици. Площад Соломос и църквата Св. Дионисий са само няколко акцента в центъра на града.

Закинтос

За остров Закинтос

Остров Закинтос, наричан още Занте, е третият по големина от Йонийските острови и едно от най-интересните места в Гърция. Божествено красивите му плажове и изобилието от природни чудеса не оставят никого равнодушен. Има безброй много причини да посетите Закинтос. 

Закинтос Гърция

Сините пещери, разположени в северната част на острова, са една от задължителните причини и спирки!

Наречени така заради зашеметяващо тюркоазения цвят на водата вътре в тях, която се отразява по скалите, пещерите са открити през 1897 г. и днес са изключително популярна забележителност.

сините пещери на остров Закинтос

Плажът Навагио на остров Занте

Навагио Закинтос

Красивите местни плажове, разбира се, са друга притегателна сила – с техния фин, бял вулканичен пясък, тюркоазено синя вода, ярко слънце, бели скали и водни забавления, те ще оправдаят не просто очакванията, а мечтите ви. Например, плажът Навагио, или плажът на корабокрушенците, е наистина удивително място. За да стигнете до него е нужно да наемете лодка, моторница или малко корабче. Най-добре е да го направите, колкото се може по-рано сутринта, което ви гарантира, че ще сте там преди тълпите от туристи! Така ще се насладите на празния плаж!

Разположен в близост до китното планинско село Волимес, това е един от най-красивите (и фотографирани) плажове в цяла Гърция, където можете да видите останки от истински кораб, претърпял корабокрушение.

остров Маратониси

Маратониси

Заслужава си да посетите и остров Маратониси, който се намира в средата на залива Лаганас. Не само формата му напомня на костенурка, но той е и едно от местата, където гнездят прочутите големите морски костенурки карета-карета, които днес са застрашен от изчезване вид.

Костенурките Карета-карета на остров Закинтос

костенурки Закинтос

На острова се срещат и костенурките Карета-карета! Средната им дължина е около 1 метър, като достигат средно до 140 кг. Това ги прави едни от най-едрите морски костенурки на планетата. Най-големите екземпляри могат да достигнат и до 3 метра и цели 450 кг. Кожата им е жълто-кафява, а корубата им е малко по-червеникава на цвят. Могат да прекарат под водата до 4 часа без да си поемат въздух.

Новоизлюпените костенурчета

карета карета Закинтос

Женските, които излизат на сушата, изкопават със задните си крайници дупки в пясъка, където снасят между 100-150 яйца с размер около 40 милиметра. Снасянето става всяка нощ в продължение на около 2 седмици. В едно гнездо може да има малки от няколко бащи. Това се случва в периода май-август, когато по тези места е пълно с туристи. Ето защо районът на залива Лаганас и Плаж Геракас са защитена местност, а местата, където снасят яйца са обозначени с дървени пирамиди.

гнезда на костенурки на Закинтос

Костенурчетата се излюпват винаги нощем. След което поемат към водата, като единственият им пътеводител е лунната светлина. За съжаление от стостиците новоизлюпени в моретата и океаните ще оцелеят малцина. След около 30 години ще достигнат полова зрялост. Най-забележителен е фактът, че независимо къде се намират по света, даже да е на другия край на планетата, те ще се върнат на абсолютно същото място, за да снесат яйцата си. Според някои от хипотезите костенурките се ориентират по магнитното поле на Земята и така достигат до мястото, където са се излюпили като малки. Според други – имат „вграден“ компас.

карета-карета

Имахме късмета да видим новоизлюпен закъснял мъник, който бързо се опитваше да настигне братята и сестрите си в морето! То ги отнася надалеч от брега, там в дълбоките води, където обаче се крият много опасности. Някой ден ще преплуват стотици, дори хиляди километри, за да се върнат до родното си място.

Островчето Камео

остров Камео на Закинтос

Време е за морски полъх! Това симпатично, романтично, миниатюрно парче земя, е част от невероятно живописния гръцки остров Закинтос, Йонийско море – Гърция. Въжен мост ни отвежда от пристанището Агиос Состис до изумрудените води на частното островче Камео.

Земетресение го разделя от сушата и го превръща в истинска перла. Красивият мини плаж с белите воали, които вятърът развява, със сигурност ще направи преживяването ви незабравимо!

камео

Има входна такса от 5 евро, която включва безплатна напитка и шезлонг. Ако сте решили да се венчаете, там е мястото! Церемониите, които организират, са пищни и могат да съберат до 200 души

Други яки плажове

плажове Закинтос

Най-добрият начин да стигнете до всички красиви плажове, които са разпръснати по целия остров, е да наемете кола. Така бързо ще можете да стигнете до тях. Другият вариант е с малки бусчета, но ще трябва да спазвате графика им.

Разходка с кораб

Задължително се разходете с лодка или кораб! До най-дивите и красиви места се стига единствено по вода!

Както и да решите да прекарате почивката си на Закинтос, островът ще ви изкуши и плени и с гостоприемство, страхотни морски деликатеси, узо и шеметен нощен живот. Не пропускайте да посетите и невероятния остров Кефалония, който се намира съвсем близо до Закинтос. Можете да вземете ферибот или моторна лодка и да се разходите за един ден. Ето какво може да правите там:

Фискардо остров Кефалония

Пещерата Мелисани остров Кефалония – Видео

Най-красивите плажове на остров Кефалония

Червеният плаж Кси на остров Кефалония

Плаж Миртос на остров Кефалония

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language