fbpx

Етоша Намибия. Среща с дивата природа на Африка част II (Видео)

Жирафи в Национален парк Етоша Намибия

Етоша Намибия е дом на 4 от ‘’Големите 5’’ (слон, носорог, бивол, леопард и лъв), изключение прави само биволът. Тук може да се видят над 114 различни вида бозайници – от най-големите в света слонове, стигащи до 4 метра височина, до джуджетата антилопи дик-дик, тежащи около 5 килограма. Също така зебри, жирафи, сини антилопи гну, дребни южно-африкански газели, лъвове, застрашеният черен носорог и редкият бял носорог, чиято популация наскоро бе възстановена. В парка се срещат и около 340 вида птици, 110 вида влечуги, 16 амфибиеподобни и учудващо, само 1 вид риба. Елате с мен, за да видите лъвове, слонове, зебри и жирафи!

ВИДЕО за Нациоанлен парк Етоша, Намибия, част III:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Лъвовете в парк Етоша, Намибия

Всички по-големи котки се срещат в Етоша: лъвове, леопарди, гепарди и каракал. Най-вълнуващата част поне за мен е срещата с лъвовете. Нямам думи да опиша възторга и страха, който изпитвам, докато ги наблюдавам отблизо. Всички джипове и камиони са се събрали около водоема, за да наблюдават лъвовете. А те са любимото животно на нашия водач, който носи името Думба. В превод на неговия език – лъв. Така че няма как да не обожава лъвовете, за които ни споделя с трепет и плам.

лъв Етоша

ДУМБА – водач в Национален парк Етоша, Намибия: „Те са любимото ми животно! Защото, както ви споменах, Думба е лъв. Те имат стратегия, когато ловуват. Един остава там, а друг е от тази страна. Правят го, за да объркат животните, които искат да хванат и изядат. Щраусите стоят там. Те много добре знаят, че лъвовете са там. Но лъвовете изобщо не се интересуват от щраусите, защото много добре знаят, че имат много перушина и затова се насочват към други обекти с месо“

лъвица Етоша

Всеки е притаил дъх и наблюдава дивата природа. Всеки шум, всяко потрепване на животните, всеки рев в далечината и всички подскачат леко и се чудят какво следва. Кой ще изскочи, кой ще побегне, кой изобщо няма да се помръдне. Срещи отблизо, които съзнанието ни дълго ще обработва и складира в сейфа със спомени. За дивите животни можем да говорим с часове, но аз избрах да ви разкажа повече за зебрите, африканските слонове и жирафите.

ВИДЕО за Нациоанлен парк Етоша, Намибия, част IV:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂
малка зебра в Намибия

Зебрите в парк Етоша

Зебрите са едни от най-разпознаваемите обитатели на африканските савани. Грациозният външен вид на зебрите с типичната черно-бяла окраска, се разпознава и забелязва отдалеч.  Те са здрави, енергични, своенравни и игриви, социални и непокорни, издръжливи, но и уязвими животни. Намират безопасност в числеността на стадото иначе са изключително лесна плячка за хищниците.

Те са еднокопитни, членове на семейството на конете. Имат отличен слух и зрение и могат да тичат със скорост до близо 60 километра в час. Притежават мощен ритник, който може да причини сериозно нараняване на хищника, който ги напада. Твърдите им копита издържат на удара на телесното им тегло.  Белите и черни ивици по тялото им служат като вид защита от хищниците! Когато са групирани заедно, ивиците им затрудняват нападателите им, които трудно избират зебра за преследване. Шарките на ивиците объркват враговете им.

стадо зебри Намибия

Различните видове зебри имат различни видове ивици, от тесни до широки. Колкото по на юг по африканските равнини пътуваме, толкова по-далеч се раздалечават ивиците на зебрите! Те са едни от най-приспособими големи тревопасни животни в Африка. С настъпването на сухия сезон и тревите измират, стадата зебри пътуват, за да намерят повече храна и вода за пиене. 

зебри в Етоша

Зебрите общуват помежду си с мимики и звуци. Те издават силни ревящи звуци или тихо пъхтене. Позицията на ушите им, колко широко отворени са очите им и дали устата им е отворена или зъбите им са оголени, всичко това означава нещо. 

зебри

Подобно на домашните коне, зебрите влагат много енергия в отглеждането на потомството си. Жребчетата се научават да разпознават майка си от раждането си, за да оцелеят. Жребчето запомня шарката на майка си и я следва непрестанно. 

зебра с малко

Слоновете в парк Етоша

През 18 век популацията на слонове в района на Намиб се е  оценявала на между 2500 и 3500 слона. Стадата са се преместили от по-влажните райони на северна централна Намибия в по-сухите северозападни райони, за да се възползват от изобилието на сезонни и годишни ресурси. За съжаление, голяма част от тази популация загива през втората половина на 19 век. Това се дължи главно на увеличаването на лова и незаконното бракониерство, което довело до спад на популацията на слона до 600-800 животни. До 1983-та войната, сушата и бракониерството свели тези числа до приблизително 360 слона. Увеличаването на човешката популация и заселването прекъснало традиционните миграционни пътища на слоновете, което допълнително застрашило растежа на вида. През 80-те пустинните слонове са били преследвани и изчезнали от река Угаб, район, където са живели преди, поради продължаващата война за независимост на Намибия. В наши дни приблизително 150 слона живеят в пустинята на Намибия.

слонове Намибия

Слоновете са сред най-интелигентните и разумни бозайници на земята и предхождат хората с милиони години. Слоновете, живеещи в пустинята, могат да оцелеят без вода няколко дни. Те оцеляват, като се хранят с богата на влага растителност, която расте в речните корита. Понякога те трябва да изминат дълги разстояния, за да стигнат до водоизточник. Около такъв видяхме цяло стадо.

слонове Национален парк Етоша

Слоновете прекарват около 55 % от времето си в хранене. Консумират около 4-6 % от телесното тегло дневно. Те усвояват само около 40% от храната, която изяждат. Тяхната тор съдържа не смлени семена и друг растителен материал, който другите животни ядат. Възрастните пият от 170 до 230 литра вода наведнъж.

слонове Африка

Жирафите в Национален парк Етоша, Намибия

Жирафите са обитавaли днешна Намибия в продължение на хиляди години, доказателства за което могат да бъдат намерени в петроглифи, скални рисунки и гравюри на жирафи в региона.

скални рисунки жирафи Намибия

В средата на 90-те години на миналия век популациите на жирафи в Намибия са изключително ниски, но оттогава се полагат усилия за опазването им. В Африка са признати девет различни подвида жираф, два от които се срещат в Намибия: анголски жираф и южноафрикански жираф. Повечето жирафи в Намибия са анголски жирафи. Те се отличават от южноафриканските по по-шахматните ръбове на петната и бялата окраска в ушите. Анголският жираф е известен и като намибийски или опушен жираф.

Етоша жирафи

Въз основа на скорошно проучване на Фондацията за опазване на жирафите в Намибия се изчислява, че има приблизително 12 000 жирафа в страната на частна, общинска земя и в националните паркове. Многобройни популации от анголски жирафи се срещат на изток, юг и запад от Националния парк Етоша.

жирафи в Национален парк Етоша

Нарастваща популация на жирафите в Намибия

Намибия е една от малкото страни в Африка с нарастваща популация на жирафи. Първата африканска страна, която включи защитата на околната среда в своята конституция, 40% от земята на Намибия се управлява устойчиво в защитени зони, общински и безплатни природозащитни зони, обществени гори и туристически концесии. Елегантните дълговрати животни могат да издържат без вода в продължение на много седмици.

жираф

А също така могат да затворят ноздрите си напълно, за да се предпазят от праха и високите температури. Жирафите се хранят главно с акациеви листа, клонки и плодове. Докато се хранят, мустаците на жирафите събират цветен прашец от цветовете на акацията и го пренасят на съседните дървета, когато се движат, така опрашват дърветата.

жирафи Африка

Дългите вратове им дават огромно предимство във височината, за да достигат до храната. Развиват скорост до 56 километра в час, за да се измъкнат от опасност. Ако се пак бъдат нападнати от лъвове или други хищници, те се защитават жестоко, като изритват с мощните се предни крака врага. Тъй като ритникът може да бъде фатален, доста рядко лъвовете атакуват жирафите, освен ако не ги хванат легнали или успеят да им устроят засада.  

стадо жирафи в Намибия

Близка среща с жирафите

Тези 9 симпатяги ми напълниха очите от радост. Величествени диви животни на една ръка разстояние. Мъжкият – водач на стадото, ме предупреди, когато се приближих. Потропа с копитото си и ясно показа, че навлизам в неговата територия. И въпреки, че не бях никаква заплаха отстъпих, за да го успокоя. Величествени животни, които имах късмета да зърна толкова отблизо и в естествената им среда. Магията на дивата природа е неповторима!

Пътувам до Намибия с Травъл агенция NIKONA, които са страхотни професионалисти и направиха пътешествието ми незабравимо! Можете да видите екскурзиите, които организират на сайта им, като кликнете върху НИКОНА!

Още видеа за Намибия можете да видите тук:

Национален парк Етоша – среща с дивите животни част I – видео

Най-големият метеорит на Земята – Хоба – видео

Полет над пустинята Намиб – видео

Мъртвата долина Дедвлей – видео

Дюна 45 – видео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language